петък, 10 февруари 2023 г.

Оригинална снимка на Васил Левски с бивш кмет на Бургас пази Държавният архив в града

  

Оригинална снимка на Васил Левски с бившия кмет на Бургас Иван Цанков съхранява Държавният архив в града.

Снимката е правена по време на Втората българска легия в Белград. На нея са част от участниците в легията заедно със сръбски войници.

Годината или е краят на 1867-а, или съвсем в началото на 1868 г. Това каза за БТА Данка Георгиева, директор на "Регионален държавен архив" - Бургас.

"Левски е третият седнал отляво надясно. Иван Цанков е първият седнал със сабята. Той е бил сподвижник на Левски, заедно са участвали във Втората българска легия. След това Цанков се заселва в Бургас. Бил е окръжен управител на Бургас, бил е кмет на града и изобщо общественик, който оставя силен отпечатък в развитието му", обясни за БТА Георгиева.

Иван Цанков два пъти е бил кмет на Бургас, с прекъсване - от 22 ноември 1887 г. до 20 април 1890 г. и от 8 октомври 1893 г. до 12 юли 1894 г.

"Оригинални надписи на самата снимка няма. Тези, които се виждат, са изписани много по-късно и за съжаление неправилно са поставени, но така ни е предаден фотосът. Снимката е правена от Иван Карастоянов, който е бил придворен фотограф. Предадена ни е от негови родственици през 80-те години на 20-и век", заяви за БТА директорът на Държавния архив. Там се пазят документи и снимки на наши възрожденци, както и документи по тържественото освещаване на паметника на Васил Левски в Приморския парк в Бургас през 1938 г.

"Много голямо тържество е било. Присъствали са представители всички държавни учреждения и обществени организации в Бургас, както и кметовете от общините от Бургаски регион", каза Георгиева.

Автор на паметника в Приморския парк в Бургас е Васил Вичев - сливенски скулптор, завършил Художествената академия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата