петък, 24 февруари 2023 г.

Коджабашев пред ООН: България настоява Русия безусловно да се изтегли от Украйна

  

България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните международно признати граници - това е заявил българският заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев пред Общото събрание на ООН по време на 11-та извънредна, специална сесия. 

България вярва в принципите на пълно спазване на международното право и в търсенето на отговорност на агресора, е посочил още българският дипломат, съобщават от МВнР.

В рамките на посещението си в Ню Йорк българският заместник-министър ще вземе участие и в редица събития, посветени на годишнината от началото на руската военна агресия срещу Украйна.

В изказването си на извънредната сесия заместник-министър Коджабашев препотвърди последователната и категорична позиция на България относно силната подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води, както и за нейното европейско бъдеще. Изтъкна още и последователните обединени действия на Общото събрание за противопоставяне на този акт на агресия и нарушение на Устава на ООН и международното право.

"Инвазията в Украйна доведе до хиляди жертви и ранени, масово разселване на цивилни и катастрофално унищожаване на критична гражданска инфраструктура", заяви Костадин Коджабашев и отбеляза, че България ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната.

Акцент беше поставен и върху готовността на страната ни да участва според възможностите си във възстановяването на Украйна.

Заместник-министърът на външните работи подчерта подкрепата на България за проекторезолюцията относно необходимостта от бързо постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна. По думите му Общото събрание на ООН носи историческата отговорност да отстоява принципите на Устава на ООН, мира и международния ред, основан на правила.

Костадин Коджабашев изрази съпричастност към украинския народ за неговата изключителна смелост и издръжливост и повтори категоричната подкрепа на България за усилията на Украйна за постигане на траен мир в съответствие с Устава на ООН и международното право.

Очаква се ООН да отбележи годишнината от руската инвазия в Украйна с резолюция, призоваваща за мир.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата