неделя, 5 февруари 2023 г.

Украйна е готова да отблъсне нова февруарска офанзива на Русия

 Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников 

Украйна очаква евентуално голямо руско настъпление този месец, но е готова да го отблъсне, макар поредните западни военни доставки да не пристигнат навреме, заяви днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс и БТА.

Русия може да предприеме новата офанзива по "символични" причини около първата годишнина от нейното нахлуване в Украйна, но ресурсите ù не са готови от военна гледна точка, каза Резников на пресконференция.

"Въпреки всичко очакваме възможно руско настъпление през февруари. Това е само от гледна точка на символиката (на 24 февруари преди година Русия започна т.нар. от нея специална военна операция в Украйна - б.р.); то не е логично от военна гледна точка. Защото не всички техни ресурси са готови. Но те все пак го правят", заяви той.

Според него евентуална офанзива вероятно може да бъде предприета на изток, където Русия се опитва да завземе целия регион Донбас, или на юг, където тя иска да разшири сухопътния си коридор към окупирания Кримски полуостров.

По негова оценка Русия има 12 000 войници във военни бази в Беларус, което не би било достатъчен брой за предприемане на голяма атака от беларуска територия към северната част на Украйна и отваряне на нов фронт.

САЩ и други западни държави са обещали нова военна помощ за милиарди долари, включително танкове и бойни машини на пехотата, за да помогнат на Украйна да устои на ново нападение, а също да предприеме контраофанзива.

"Не всички западни оръжия ще пристигнат навреме. Но ние сме готови. Изградили сме своите ресурси и запаси, които можем да разположим и с които сме способни да удържим атаката", каза Резников.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата