понеделник, 6 февруари 2023 г.

Най - мощното от 100 години насам земетресение със сила 7,8 по Рихтер разтърси Турция / видео

 

Мощно земетресение със сила 7,8 по Рихтер и поредица от вторични трусове разтърсиха югоизточна Турция, близо до границата със Сирия, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът е на 27 км от двумилионния град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км. Най-малко 118 са загиналите в Турция, над 500 са ранените и над 120 - разрушените сгради. Сирия съобщава за над 100 жертви и над 200 ранени в три провинции - граничните Алепо и Латакия, на север, както и в Хама, в централната част на страната. Броят на загиналите и разрушенията постоянно расте.

Трусът е ударил в 4:17 минути местно време. Епицентърът е близо до град Газиантеп на дълбочина от близо 18 километра. Турският център за спешни случаи AFAD определи магнитуда на първия трус на 7,4 по Рихтер.

Земетресението беше последвано от десетки вторични трусове, някои със сила над 6 по скалата на Рихтер. В поне 10 града в Турция са регистрирани разрушения. В Диарбекир се срути голям търговски център.

В страната е обявено бедствено положение от четвърта степен. 

На кадри в Анадолската агенция се виждат сериозно пострадали и срутени сгради в провинциите Кахраманмараш, Малатия, Диарбекир, Адана. Турските телевизии показват шокирани хора да стоят в снега по пижами и да гледат как спасителите копаят из отломките на повредените домове.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу обяви, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки.

"Епицентърът на труса е близо до град Пазарджък в провинция Кахраманмараш. Засеганите са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е разрушителен. В момента всички валии са на място и изпълняват задълженията си. Жандармерия, полиция, турски военни, спасителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички засегнати райони в страната", заяви министърът.

В Туитър турският президент Реджеп Ердоган написа, че на мястото са изпратени спасителни екипи и всички институции са на крак.

"Незабавно бяха изпратени спасителни екипи в засегнатите райони. Министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, както и валийствата и всички други институции започнаха незабавно работа."

Местни медии съобщиха, че се е взривил газопровод и много разрушение сгради в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Турската енергийна компания "Боташ" обаче съобщи, че няма щети по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои райони газоподаването е спряно като предпазна мярка.

В сайта на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението, които го описват като "силно и страшно". Според някои "земята се е люляла около 40-50 секунди". Сеизмичната активност в района продължава, като до момента са регистрирани над 20 вторични труса.

Сирийските държавни медии съобщиха, че голям брой сгради са се срутили в провинция Алепо, докато източник от гражданската служба на Хама каза, че няколко сгради са се срутили там.

Хората в Дамаск и в ливанските градове Бейрут и Триполи  избягаха на улиците, за да се измъкнат от сградите си в случай, че се срутят, казаха очевидци. Сирийската държавна телевизия съобщи, че сграда близо до Латакия, на западния бряг на Сирия, се е срутила.

Проправителствените медии съобщиха, че няколко сгради са се срутили частично в Хама, централна Сирия, като гражданска защита и пожарникари работят, за да извадят оцелелите от развалините.

Раед Ахмед, който оглавява Националния център за земетресения в Сирия, каза пред проправителственото радио, че това е "в исторически план най-голямото земетресение, регистрирано в историята на центъра".

Трусове бяха усетени и в турската столица Анкара, на 460 км северозападно от епицентъра, и в Кипър, където полицията съобщи, че няма щети.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР. Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, подържа се контакт и с представители на местната изселническа общност.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди.  Последният голям трус беше в Измир, но това е още по-голямо - сравняват го с големия трус през 1999 г.

Белият дом изрази съболезнования за загиналите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън нареди да бъдат оценени възможностите за финансова помощ за засегнатите от трусовете райони.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

 

 

 

Новините от днес и със задна дата