неделя, 12 февруари 2023 г.

България отказа регистрация на "Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

  

                                      Снимка: БНТ

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира "Македонски културен клуб Никола Вапцаров" в Благоевград като противоречащ на Конституцията, тъй като не може гражданско сдружение да се занимава с политическа дейност. Това съобщиха от сдружението, предаде БТА.

От организацията са внесли учредителните си документи на 7 февруари. "На 10 февруари получихме решение за отказ, което означава, че нашето сдружение получава отказ за легитимност и е извън закона", се казва в съобщението на клуба, разпространено до медиите.

"Ще обжалваме този отказ пред съда", заявяват още от сдружението, а изявлението е подписано от Атанас Мазнев.

"Ние намираме, че този отказ е обоснован безпринципно. В отказа е цитиран един единствен законов текст - от Конституцията на Република България - чл. 12, ал. 2, че сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, което ние, както се вижда от посочените по-горе цели, не само сме спазили, но сме записали допълнително, изрично в устава, че нашето сдружение няма за цел извършването на политическа дейност. Въпреки това, ние имаме отказ за регистрация", посочват от клуба.

"След запознаване с решението, намираме, че изводът, направен в това решение, че уставът на сдружението е несъвместим с националното законодателство като политически мотивиран, а не по закон", не са съгласни от Македонския клуб.

"Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" - Благоевград" беше открит по частна инициатива в края на октомври м.г., а неотдавна витрината на клуба беше счупена и във връзка с инцидента бяха задържани четирима души. Целите на сдружението, декларирани от клуба, са: "културното общуване между народите и държавите на Балканите за мир и добросъседство, както и подкрепа на универсалните човешки права, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства".

Посегателството върху техния клуб дойде след побоя над българина от Северна Македония Християн Пендиков, който беше приет на лечение във ВМА и засега остава в България под охрана на МВР, тъй като продължава да получава заплахи по интернет.

След като Пендиков беше пребит от омраза и по етнически причини от македонски граждани в Охрид, последва възпрепятстване от македонска страна стотици българи да се включат в отбелязването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев. Македонските гранични власти не допуснаха колите с наши сънародници да преминат бариерата на границата под претекст, че токът е спрял, докато в обратна посока движението не спираше.

Това накара външният министър Николай Милков да заключи, че отношенията между двете страни са паднали на много ниска точка, а президентът Румен Радев да постави проблема с антибългарските прояви на Скопие по време на Европейския съвет в Брюксел и в разговор с френския президент Еманюел Макрон, чиято държава силно повлия по време на Френското председателство парламентът да свали ветото над европейското членство на РСМ.

Новините от днес и със задна дата