неделя, 19 февруари 2023 г.

Джеймс О’Брайън за санкционираните: Категорично не сме подведени от никого

  

Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Това каза в интервю за предаването "На фокус" на Нова телевизия Джеймс О"Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ по повод санкциите срещу петима български граждани по закона "Магнитски".

Той призова засегнатите от мерките да се защитят, ако са невинни.

Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали", заяви Джеймс О"Брайън.

"Според мен, тук въпросът е дали сме работили прибързано или в полза на някоя конкретна сила. И отговорът е абсолютно не. Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме с резултата да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изискани от Европейския съюз", коментира той.

"Смисълът, който влагаме е, че корупцията и особено установената от нас корупция в сектора енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Да, това ни се ще да се случи занапред", добави Джеймс О"Брайън.

По думите му разследванията срещу лицата, включени в списъка, са "много истински", направени от екипи в различни министерства.

"Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще да видим тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор и от политическите решения, които взе. Така че Съединените щати помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата, както при едно реално следствие, с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим, е да видим как България продължава напред в посоката, която народът на България желае", каза още Джеймс О"Брайън.

На 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима български граждани - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов - за тяхното широко участие в корупционна дейност в България, се казва в прессъобщение на финансовото ведомство. В същия ден Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи - Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, също заради корупция.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата