неделя, 19 февруари 2023 г.

Френски танкове поемат към Украйна

 

Още от края на идната седмица ще започнат доставки на френски леки танкове А Ем Икс - 10 (AMX-10) за Украйна. Това каза министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес и БТА. 

Льокорню съобщи новината в публикувано днес интервю за в. "Паризиен". Той не разкри за колко точно танкове става въпрос.

Така доставките ще съвпаднат с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

В началото на миналия месец френският президент Еманюел Макрон обяви решението за изпращане на тези танкове, което наред с други проекти ще разшири асортимента на оборудването, доставяно на Украйна от НАТО, след дълги месеци въздържане поради опасения това да не тласне Москва към ескалация на конфликта.

Макрон също не каза тогава колко танка може да бъдат изпратени. "Няма да посоча броя им, за да не давам стратегическа информация на Русия", подчерта в интервюто и френският министър на въоръжените сили.

Льокорню обаче заяви, че обучението на украинци да боравят с тази нова техника е "към края си", затова и доставките ще започнат от края на идната седмица.

Това обучение на украински танкисти се ускорява - и във Франция, и в Полша. Шестстотин военни месечно ще завършват курсовете, считано от март, добави Льокорню.

По повод евентуалните доставки на военни самолети, за каквито настоява Киев, френският министър изтъкна, че "табута няма", но напомни, че съществуват сложни "логистични и практически проблеми".

Той не изключи впрочем Франция да обучава пилоти по примера на Великобритания.

Подобно на Макрон, Льокорню защити позицията на Франция - да поддържа "канали за дискусии с руснаците всеки път, когато това е от полза".

"Такава е ролята на една могъща сила като Франция", подчерта министърът. Той отбеляза, че руският президент Владимир Путин води "тази война с обикновени оръжия под сянката на ядрения (арсенал)".

"Това е едно от различията с други предишни конфликти и ни подтиква да вземем под контрол ескалацията", обясни Льокорню.

Западът трябва да предостави повече военна помощ на Украйна и да ускори тези доставки. Това заяви междувременно дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел на Мюнхенската конференция за сигурността, предаде Ройтерс.

"Много повече трябва да бъде направено и по-бързо да бъде направено. Все още има много неща, които могат да бъдат направени. Ние трябва да увеличим и да ускорим нашата военна подкрепа", заяви Борел.

Той допълни, че подкрепя предложението на Естония ЕС да купи боеприпаси от името на страните членки, за да подпомогне на Украйна.

"Напълно съм съгласен с това предложение", заяви Борел, след като естонската премиерка Кая Калас го отправи по време на форума. Дипломат номер едно подчерта, че ЕС ще работи за осъществяването на тази идея.

Борел съобщи, че министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС ще имат извънредна среща на 6 и 7 март, за да координират помежду си въпроса за доставката на допълнително въоръжение и боеприпаси за Украйна.

За Украйна пък Борел каза, че тя вече станала член на европейското семейство.

В същото време прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за телевизионното предаване "Москва. Кремъл. Путин" отново заяви, че изявленията на зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд за пореден път изтъкват ролята на Вашингтон като основен провокатор на международно напрежение.

"Госпожа Нюланд принадлежи към твърде обширния лагер на най-агресивните "ястреби" в американската политика. Това е добре позната за нас гледна точка. Тя за пореден път подчертава колко дълбоки са различията помежду ни. Тя за пореден път подчертава навярно ролята на Съединените щати като основен провокатор на съществуващото международно напрежение", каза Песков в коментар за тези изявления.

По този начин говорителят на Кремъл отвърна на изказването на Нюланд, че САЩ смятат, че Крим, който Русия анексира през 2014 г., трябва да бъде демилитаризиран и че Вашингтон подкрепя украински атаки по военни цели на полуострова, припомня Ройтерс.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

Новините от днес и със задна дата