неделя, 19 февруари 2023 г.

Сийл на 60 - целувка от роза го направи звезда

  

Сийл е британски певец, който през годините се отличава със своя мек и мелодичен глас и не особено сложни като композиция песни. Сред най-известните му хитове са "Killer", "Crazy" и "Kiss from a Rose".

Роден е на 19 февруари 1963 г. в Лондон, в нигерийско семейство. Още, когато е бебе родителите му го дават за осиновяване в Есекс, защото нямат възможност да го гледат. Когато е на 4, майка му идва да си го вземе обратно в Лондон. Певецът споделя, че никога не е бил в добри отношения с майка си, а баща му често го пребивал, защото така смятал, че ще го превърне в стойностен човек, който да стане лекар или адвокат. Напуска дома си, когато е тийнейджър и се връща единствено, за да вземе пепелта на баща си и да я отнесе в Нигерия.

Интересът му към музиката се ражда, когато негов учител забелязва таланта му и го убеждава да пее на едно събитие за учители и родители. Неговите родители изобщо не харесвали този негов интерес, но когато го чуват да пее за пръв път разбират, че това е неговото призвание.

Обаче, преди да започне да се занимава с музика сериозно, Сийл учи архитектура. Решава, че това е по-добрата алтернатива на това да се върне обратно при родителите си. Музиката си остава негова мечта, но я скрива някъде надълбоко в съзнанието си, където да не ѝ обръща внимание. Сериозно обмисля да се занимава в тази сфера, когато е на 23. Тогавашната му приятелка му купува няколко музикални инструмента и му казва, че трябва да се качи на сцена и че бъдещето му не включва архитектура.

Пробивът му не идва веднага. Всъщност, първоначално не жъне почти никакъв успех, защото не може да се определи какъв тип изпълнител е.

"Звукозаписните компании казваха едно и също: "Има хубав глас, но не съм сигурен какъв е". И бяха прави. Нямах идентичност. Можех да пея, но нямах глас" казва той пред "The Guardian".

Негов приятел го съветва да слуша и да се учи от други изпълнители като Джими Хендрис и Лед Цепелин. Осъзнава защо никоя компания не иска да подпише с него и не прави музика, за да се отдаде на проучване и да открие собствения си стил.

"Излязох и купих всичко на тези артисти, до което успях да се добера и това се превърна в моята Библия."

Първите му истински хитове излизат през 1990 г. - "Killer" и "Crazy". Започва да пее в местни клубове с фънк група, докато не му се отдава възможност да замине в Япония, където да изнесе 4 концерта. На връщане групата предлага да направят спирка в Тайланд и тогава Сийл разбира, че скоро няма да се прибере. Чак след година участия в местни барове успява да напусне Азия.

"Killer" се задържа на върха на класациите цял месец и покрай него певецът получава първата си сделка със звукозаписна компания. Таи голямо уважение към продуцента и основател на компанията "ZTT". Според Сийл, именно той е този, който има най-голяма заслуга за последвалия му успех. Освен това си дава сметка колко е важно човек да е мотивиран, когато работи по каквото и да е, особено нещо, което обича.

Дебютният му албум "Seal" е успешен и му носи 3 номинации на Британските награди в категориите - "Най-добър британски изпълнител", "Най-добро видео" ("Killer") и "Най-добър британски албум". През 1991 г. "Crazy" набира популярност и покорява върхове. Това е и сред една от разпознаваемите му международно песен.

През 1994 г. излиза вторият му албум, който също се справя много добре на пазара, а в него е включена и любимата класика на много хора "Kiss from a Rose". Песента първоначално не се приема добре от критиците и остава незабелязана, докато не се появява режисьорът Джоел Шумахер, който много харесва песента и предлага да бъде включена във филма му "Батман Завинаги" (1995 г.). Оттогава "Kiss from a Rose" се превръща в най-големия хит в кариерата на Сийл. Песента печели награда "Грами" в категориите "Запис на годината" и "Песен на годината" през 1996 г.

Следващите му албуми така и не достигат нивото на първите два, а Сийл постепенно решава, че е по-добре да пуска самостоятелни песни вместо албуми. Така напрежението е по-малко, не е нужно песните му да си отиват и не зависи толкова много от звукозаписната компания.

"Не мисля, че бих могъл да правя албуми, както преди. Отделните песни дават повече свобода и мога да издавам всяка от тях, когато пожелая. Освен това в днешно време не мисля, че албумите са толкова практични или ефективни" споделя пред "Билборд".

Единственият скандал, в който певецът попада е свързан с участието му на събитие в Грозни, Чечня, което се превръща в парти за рождения ден на Рамзан Кадиров - президентът на Чечня, който е извършвал множество престъпления срещу човешките права. На събитието присъстват и актьорите Жан-Клод Ван Дам и Хилари Суонк. Тримата са критикувани и Суонк се извинява, че е приела поканата, но Сийл решава да се защити в платформата "Туитър":

"Отидох там, за да изпълнявам МУЗИКА за местните. Аз съм МУЗИКАНТ и много бих оценил ако не ме намесвате във вашите политики".

В продължение на десетилетия Сийл страда от паник атаки и пристъпи на тревожност. За пръв път се появяват, когато е на около 20 години и са провокирани от страха му от смъртта и провала. Една от паник атаките е толкова лоша, че го откарват в болница, мислейки, че е получил сърдечен удар. Започва да ходи на терапия и придобива повече емпатия към хората, които страдат от същото и нямат възможността да потърсят помощ.

"Няма причина да те е срам... нито да се чувстваш виновен, че си потърсил помощ и да говориш за това, независимо дали е с терапевт или с приятел. Тези неща трябва да се споделят" разказва за преживяванията си пред "Yahoo Lifestyle".

Когато е на 21 се проявява заболяването, което по нашите ширини познаваме като "вълчанка". Неговият случай е от по-леките, който влияе само на кожата, което обяснява белезите по лицето му, които го правят разпознаваем. Днес Сийл гледа позитивно дори на това, защото според него тялото също е изкуство и винаги ще има нещо, което да е отличително в чертите на всеки човек, както много песни или картини се различават една от друга заради стила си.

Стийл и Хайди 

Друг известен факт за него е връзката му с модела Хайди Клум, която започва през 2004 г. По това време тя е бременна и се разделя с мениджъра на "Формула 1" Флавио Бриаторе. Сийл ѝ предлага брак в иглу, направено специално за случая, а сватбата се състои на мексикански плаж. Певецът осиновява дъщерята на Клум, а двамата имат още три собствени деца - двама сина и една дъщеря. Хайди споделя колко добър баща е съпругът ѝ и каква е късметлийка, че именно той е мъжът до нея. Уви, след седем години брак двамата се развеждат поради различия.

Днес Сийл може да не е толкова популярен, както през 90-те години, но това не значи, че не оставя своята следа в света на музиката. Единственото към което някога се е стремял е да даде нещо истинско и хубаво на хората, като в същото време остава здраво стъпил на земята, защото всеки ден си спомня откъде е тръгнал и колко му е било необходимо, за да стигне там, където е сега.

"Научих по трудния начин, че единственият човек, който може да накара нещата да се случат си самият ти, по същия начин, както аз накарах първия си албум да се случи."/life.dir.bg

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата