четвъртък, 2 февруари 2023 г.

Наши учени предлагат мисия "Македония“ в САЩ и ЕС

  

                                Снимка: БТА

Да се проведе мисия "Македония" в ЕС и САЩ. Това предлагат на президента Румен Радев и служебния кабинет от Национален кръг "За Македония". Представителите на неправителствената организация проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева и проф. Пламен Павлов представиха предложението си на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Те уточниха, че предлагат мисиятa да се казва "Македония", тъй като има и други части от Македония, които не са в рамките на Северна Македония.

Идеята е мисията да се организира от българските посолства, като да представлява поредица от пресконференции на учените от Национален кръг "За Македония", на които да бъдат поканени журналисти, академични представители и други, пред които да се представи българската позиция по езиковедските, историческите въпроси, както и тези във връзка с човешките права. Учените предлагат тези пресконференции да се състоят във Вашингтон, Брюксел и в столиците на Швеция и Испания - държавите, които председателстват Европейския съюз през тази година.

Според проф. Николай Овчаров, докато не бъдат решени историческите и езиковедските въпроси, няма да има пътища, магистрали, жп линии между двете държави. Затова настоява да има инициатива, подобна на представената по време на българското европредседателство "Мисия България".

"Ние трябва да изложим нашите позиции много по-добре, отколкото тази смешна комисия", коментира проф. Овчаров.  Северна Македония не иска да влиза в ЕС, смятая той.

"Самите действия на политиците, които я управляват, показват това нещо. Ние виждаме проводници на руско влияние в Северна Македония, колкото и да говорят, че са против него. Техните действия ни показват връзката Москва-Белград-Скопие. Ние трябва да я виждаме и да я обясним", каза проф. Овчаров.

Проф. Ана Кочева от Института за български език на БАН посочи, че не трябва темата "Македония" да се политизира в предстоящата у нас предизборна кампания. Необходимо е да се действа мъдро и разумно, обясни тя.

"Обикновено реториката много се изостря преди избори. Може би е време в Македония да се разбере, че когато се преговаря с ЕС, всъщност се преговаря и с България.

Вето може да има, когато Северна Македония започне същинските си преговори. Тя се намира в предверието. Спекулациите не са ни по вкуса. Бихме призовали политическите сили да се въздържат, защото ескалира напрежението. Убедена съм, че дипломацията работи", посочи проф. Кочева.

За позиция на просветен патриотизъм, но не и да има апартейд спрямо сънародниците ни там, призова проф. Пламен Павлов.

"Крайно време е ние да имаме една позиция на просветен патриотизъм, какъвто са имали Гоце Делчев и Васил Левски. Трябва да намерим най-добрия път за диалог с нашите братя от Македония. Да не се забранява на хората, които имат самосъзнание на българи, да го изразяват", посочи историкът.

От Национален кръг "За Македония" припомниха за посещението на тяхната делегация в Европейския парламент в Страсбург през 2022 г., където представиха българската позиция по отношение на РСМ. Те представиха пред Европейския парламент и меморандум във връзка с РСМ, в който участват над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти. Според неправителствената организация посещението им е било успешно, като презентацията на учените е била гледана от около 130 евродепутати.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата