Проучване, проведено от университета на Куинсланд, Австралия, предполага, че редица често предписвани антидепресанти могат да повишат устойчивостта на бактериите към антибиотични лекарства, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ на 23 януари, проучването изследва излагането на бактерията Escherichia coli (E. coli) на петте най-често предписвани антидепресанти в клинично значими концентрации - това са сертралин (Zoloft), есциталопрам (Ципралекс, Lexapro), бупропион (Welbutrin, Zyban), дулоксетин (Дулодет, Cymbalta) и агомелатин (Valdoxan).

Цзянхуа Го, ръководител на изследователския екип и професор от университета на Куинсланд, каза, че чрез измерване на развитието на резистентност към множество антибиотици и оценка на бактериалната устойчивост след излагане, екипът му установил, че бактериите E. coli развиват повишена резистентност към множество класове антибиотици.

"Всички тествани лекарства са в състояние да предизвикат появата на антибиотична резистентност. Сертралинът и дулоксетинът обаче имат най-силно въздействие върху бактериалната резистентност към антибиотици сред лекарствата, които тествахме", каза Го.

Експертът отбеляза, че потенциалната причина за това обстоятелство може да бъде оксидативният стрес в бактериите, предизвикан от антидепресантите, тъй като силната окислителна способност на тези лекарства може да накара бактериите да активират своите защитни и антиокислителни реакции, каза той.

Го също призова за повече изследвания, за да се оцени дали антидепресантите могат да повлияят на чревния микробиом на хората, които ги приемат и да причинят инфекция.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma