понеделник, 23 януари 2023 г.

Котвена мина в бойно положение изплува край брега на Тюленово

  

            Снимка: Министерство на отбраната

Военнослужещи от Военноморските ни сили унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега срещу село Тюленово, съобщиха от Министерство на отбраната.

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ мина, е получен в Щаба на Военноморските сили от областния управител на Добрич, тъй като около 11:30 ч. мината е забелязана близо до брега.

"След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС веднага е вдигнат дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка". Екипажът откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение", посочиха от военното ни министерство.

В 16.45 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства, посочват от ресорното министерство.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата