понеделник, 23 януари 2023 г.

Бабиш разгневи Полша, няма да изпраща войници, ако Русия я атакува заедно с Прибалтика

  

                      Снимка: БТА

Полша и трите балтийски републики остро осъдиха днес думите на кандидата на президентските избори в Чехия Андрей Бабиш, който в телевизионен дебат преди балотажа заяви, че ако бъде избран, не би изпратил войници, които да се включат в колективната отбрана на НАТО, предаде Франс прес.

Чешкият милиардер се изправя на втория тур на изборите за държавен глава на 27-28 януари срещу пенсионирания генерал Петър Павел - бивш шеф на военното командване на НАТО.

Запитан вчера по време на дебат с Павел за възможността да бъдат изпратени войници, ако Полша или балтийските републики бъдат атакувани, Бабиш отговори: "Не, определено не", цитира го БТА.

Член 5 от договора за НАТО задължава държавите членки да се притекат на помощ на всяка от тях, в случай че бъде нападната.

"Искам мир. Не искам война. И при никакви обстоятелства няма да изпратя нашите деца и децата на нашите съпруги на война", продължи бившият чешки министър-председател.

По-късно той написа в "Туитър", че никога не е поставял под въпрос член 5 и изявленията му са били съкратени.

"Изявленията на Андрей Бабиш (...) са абсурдни и опасни. Те всяват съмнение по отношение на доверието и сътрудничеството с НАТО", реагира председателят на опозиционната Полска селска партия Владислав Кошиняк-Камиш.

"В Кремъл могат да започнат да гърмят шампанското", добави Кошиняк-Камиш.

Пристигайки на срещата на Съвета по външни работи в Брюксел естонският първи дипломат Урмас Рейнсалу каза, че думите на Бабиш представляват "най-лошия пример" на посегателство на вътрешнополитическите интереси върху въпроси на сигурността.

"Просто искам да отговоря, че Бабиш трябва да знае, че Естония ще изпрати свои войници, ако Чешката република е в криза", заяви той.

Литовският външен министър Габриулюс Ландсбергис също увери, че ако "свободата, суверенитетът или териториалната цялост на чехите някога бъдат оспорени от външна сила, литовците ще бъдат солидарни с чешкия народ".

Неговият латвийски колега Едгарс Ринкевич определи заявеното от Бабиш като "смущаващо".

"Този тип коментари, дори и мотивирани от вътрешнополитически съображения, отиват твърде далеч. Това не е много отговорно", каза още Ринкевич.

Подозрителни към Русия, прекарали десетилетия под съветско управление, балтийските републики се опасяват, че ще бъдат следващите в списъка на Москва, в случай на победа на Русия над Украйна, отбелязва АФП.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата