четвъртък, 12 януари 2023 г.

Обвиненият в тероризъм Дейвид Бодил сам поиска да бъде екстрадиран в родината си

  

                          Снимка: Bulphoto

Британският гражданин Дейвид Бодил, арестуван в Плевенско, днес се съгласи доброволно да бъде предаден на английските власти. Тричленен състав на Плевенски окръжен съд гледа наказателното дело във връзка с екстрадирането на Дейвид Бодил, който бе заловен в с. Любеново, обл. Плевен.

Бодил има издадена заповед за арест от Великобритания от 28 декември миналата година, тъй като е обвинен по Закона за взривните вещества от 1883 година, за което в неговата родина се предвижда доживотен затвор. Преди две години в дома му са били открити вещества и рецепти за взривни смеси. 28-годишният мъж беше задържан в плевенско село, където дядо му има къща.

При разглеждането на днешното заседание по екстрадицията Дейвид Борил използва възможността доброволно да се съгласи да бъде предаден на английските власти, което той лично заяви пред съдебния състав. Заседанието продължи по-малко от час.

Адвокатът му Жоро Нинов поясни пред журналисти, че в този случай законът предвижда разследването да продължи по Закона за взривните вещества във Великобритания. По думите на адвоката, личното решение за Дейвид Борил е изключително благоприятно за него, пред това да се води съдебно дело, ако не пожелае да бъде екстрадиран. Според адвоката разследваният е постъпил разумно.

Ако той бъде екстрадиран по негово желание, пет от обвиненията, които са му повдигнати на Острова, ще отпаднат. Ще остане само едно от тях - за притежание на вещества, с които евентуално може да бъде направено взривно устройство.

Ден по-рано съдът в Плевен наложи на Дейвид Бодил мярка за неотклонение "Задържане под стража", която той обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново и тя не е влязла в сила. По време на заседанието британецът заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата