четвъртък, 12 януари 2023 г.

СЗО предупреди за два индийски сиропа за кашлица, които убиват

 

Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски сиропа за кашлица, причинили смъртта на най-малко 20 деца в Узбекистан. СЗО заяви, че продуктите, произведени от индийската компания Marion Biotech, са "нестандартни" и че фирмата не е предоставила гаранции за тяхната "безопасност и качество".

Предупреждението, издадено в сряда, идва, след като миналия месец узбекистанските власти съобщиха, че най-малко 20 деца са починали след консумация на сироп, произведен от фирмата под търговското наименование Doc-1 Max.

Впоследствие индийското министерство на здравеопазването спря производството на компанията, а Узбекистан забрани вноса и продажбата на Doc-1 Max.

В предупреждението на СЗО се казва, че анализът на пробите от сиропа, извършен от лабораториите за контрол на качеството в Узбекистан, е установил "неприемливи количества диетилен гликол и/или етилен гликол като замърсители"

Диетиленгликолът и етиленът са токсични за хората, когато се консумират, и могат да доведат до смърт.

"И двата продукта може да имат разрешения за пускане на пазара в други държави в региона. Възможно е също така да са били разпространявани чрез неофициални пазари в други държави или региони", заяви СЗО.

Продуктите са "опасни и употребата им, особено при деца, може да доведе до сериозни наранявания или смърт", заяви тя.

Това е вторият индийски производител на лекарства, който се сблъсква с проверка от страна на регулаторните органи от октомври насам, когато СЗО свърза лекарствата на друга фирма с поредица от смъртни случаи на деца в Гамбия.

Maiden Pharmaceuticals беше обвинена в производството на няколко токсични лекарства за кашлица и простуда, които са довели до смъртта на най-малко 66 деца в Гамбия. Жертвите, предимно на възраст между пет месеца и четири години, са починали от остра бъбречна недостатъчност.

Индия започна разследване на Maiden Pharmaceuticals, но по-късно заяви, че разследването е установило, че подозрителните лекарства са били със "стандартно качество".

Трагедията в Гамбия далеч не е първият подобен случай, свързан със сироп за кашлица, произведен в Индия. Преди две години 17 деца в Индия умряха след прием на сироп на индийската компания "Digital Vision". При последвалите тестове се установи, че продуктът съдържа високи нива на диетилен гликол. Същият химикал е открит в комбинация с етиленгликол в "неприемливи количества" в сиропа, консумиран от загиналите деца в Гамбия.

Милиардната държава е водещият производител на ваксини в света, както и най-големият производител на генерични лекарства - по-евтини фармацевтични продукти, които могат да се сравняват с марковите лекарства по качество и действие, както и по безопасност. Над 20% от всички генерични лекарства, продавани по аптеките в света, са произведени в Индия. Според прогнозите, индийската фармацевтична индустрия ще изнася все повече продукти в чужбина и ще продължи да бележи ръст. 

Това обаче крие и повече рискове, свързани с проблемни или фалшифицирани медикаменти. Доклад на Търговското представителство на САЩ в Индия установи, че 20% от всички фармацевтични продукти, продавани на индийския пазар, са фалшифицирани. Официалните данни на правителството показват, че между 2007 и 2020 година повече от 7500 медикамента не са издържали задължителните тестове за безопасност.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата