сряда, 25 януари 2023 г.

Двама от забранителния списък на Скопие: Ултиматумът е заради това, че казваме истината

  

Двама от забранителния списък на македонския президент Стево Пендаровски реагираха на намерението Скопие да не допуска на своя територия, както и за честването на Гоце Делчев, няколко български граждани, сред които двама евродепутати.

Според члена на ЕП от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев и според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов те са санкционирани, защото назовават обективната истина.

"Изявлението на македонския президент повтаря тезите на РСМ от много години, че е обида срещу македонската идентичност и македонския народ, ако кажеш неща, които са свързани с обективния прочит на историята - например, ако кажеш, че Гоце Делчев е българин, роден в българско семейство", коментира Ковачев пред БНТ.

"Изказването на Пендаровски е много лошо, защото дава аргументите на тези, които искат да извършват нападения и говор на омраза срещу открито заявяващите своята българска идентичност граждани на Република Северна Македония. Би трябвало да намери начин да го поправи", добави евродепутатът, който е единият в неофициалния забранителен списък на Скопие.

"Това е доказателство, че македонците не желаят да променят своята идеология и искат така да влязат в Европейския съюз. България не може да си затвори очите, че млади поколения са образовани с тази нагласа срещу България и как младите европейски поколения ще живеят заедно, ако се мразят", категоричен е Андрей Ковачев.

От парламентарната група на "Възраждане" излязоха с декларация за Република Северна Македония. Представи я друг от списъка - лидерът Костадин Костадинов.

"Това, за което ние предупреждавахме миналата година, когато се гласуваше в тази зала отпадането на ветото на България за членството ѝ в ЕС, вече се случва", заяви Костадинов. И напомни, че още тогава депутатите от партията му са предупреждавали, че в момента, в който вдигнем ветото за еврочленството на Северна Македония, ще последва много сериозна атака срещу нас.

Новините от днес и със задна дата