четвъртък, 26 януари 2023 г.

САЩ обявиха „Вагнер“ за транснационална престъпна група. Байдън в Европа за година от войната

  

Министерството на финансите на САЩ обяви ЧВК "Вагнер" за транснационална престъпна организация, гласи съобщение на сайта на ведомството.

"Днешното разширяване на санкциите срещу групата "Вагнер", както и новите санкции срещу техните сътрудници и други компании, които допринасят за руския военен комплекс, ще ограничат още повече възможностите на Путин да въоръжава и оборудва своята военна машина", заяви американският финансов министър Джанет Йелън.

Министерството на финансите на САЩ също така наложи санкции на лица и компании, свързани с ЧВК "Вагнер", както и на редица компании от руския военно-промишлен комплекс. В списъка със санкции са включени, наред с други, ръководителят на руското Министерство на промишлеността и търговията Денис Мантуров и ръководителят на Татарстан Рустам Минниханов.

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ ще наложат визови ограничения на 531 руски военнослужещи, свързани с инвазията в Украйна, съобщи Си Ен Ев. Освен това Държавният департамент възнамерява да наложи санкции срещу трима ръководители на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), която е помогнала на ЧВК "Вагнер" да набира руски затворници за войната.

На 20 януари властите в САЩ анонсираха решението си за частната военна компания. "Тези действия потвърждават трансконтиненталната заплаха, която представлява ЧВК "Вагнер", включително продължаващата сериозна престъпна дейност", заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Собственикът на ЧВК Евгений Пригожин, който по-рано коментира плановете на американските власти, заяви, че ЧВК "Вагнер" и САЩ са станали "колеги". "Отсега нататък отношенията ни могат да се нарекат "уреждане на сметки между престъпни кланове" - каза Пригожин.

Наемниците на ЧВК "Вагнер" участват активно в бойните операции в Украйна, като формално не са подчинени на руското Министерство на отбраната. Освен това групата развива дейност в различни страни в Африка.

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да пристигне в Европа по повод годишнината от началото на войната в Украйна, твърди журналистът от Ен Би Си Джош Ледерман в Twitter. Според него се разглеждат няколко държави, които президентът на САЩ може да посети, включително Полша. Представители на администрацията на Байдън обсъждат и обявяването на още един голям пакет военна помощ за Украйна в края на февруари.

Новините от днес и със задна дата