сряда, 11 януари 2023 г.

Уволняват лекарката "на градус" от Спешното, след катастрофата със загинало дете

  

                                    Снимка: БТА

Уволняват лекарката от Спешния център във Враца, която снощи се отзова на сигнала за катастрофата, при която загина 3-годишно дете, сред като станя ясно, че тя е била под влияние на алкохол.

Резултатът от теста с дрегер, показал, че тя е "на градус". Д-р Димова обаче отказала да ѝ бъде направен кръвен тест.

От Спешния център заявиха, че ще вземат драстични мерки спрямо нея, а изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще извърши проверка на центъра. А под ръководството на Окръжна прокуратура - Враца се води разследване за нарушаване на правилата за движение, довело до смърт на дете и телесни повреди на повече от едно лице.

От здравния център заявиха, че лекарката ще бъде уволнена, съобщи БНТ. При катастрофата снощи, колата на семейството излязла извън пътното платно и се обърнала. Вследствие на инцидента загива возещото се на задната седалка 3-годишно дете, а майка му е била транспортирана в болница в тежко състояние с опасност за живота.

Водачът на лекия автомобил е тестван за употреба на алкохол и наркотици, резултатът е отрицателен. А пробата на лекарката е направена с дрегер, защото е отказала кръвно изследване. Резултатът - положителна проба за алкохол по време на нощното си дежурство в спешния център във Враца.

"Да, взета е проба за алкохол, резултатът е положителен и с този резултат е запознато ръководството на спешния център. Подробности ще научите от спешния център", заяви Красимир Василев - говорител на ОДМВР, Враца.

"Аз никога не съм очаквала такова нещо от д-р Димова. Бяха уведомена, че е отказала проба, оказа се, че снощи ѝ е направен дрегер, за който аз бях уведомен към 10 часа тази сутрин от ОД на МВР. Ще подходя с цялата строгост на закона. Д-р Димова ще бъде уволнена", заяви д-р Галина Лещарска - директор на Центъра по спешна медицинска помощ във Враца.

Пробата е направена по настояване на бабата на загиналото дете, след като видяла, че д-р Димова била във видимо нетрезво състояние.

"Излиза неадекватна и ми казва: "Детето е починало и нищо не може да направим". Аз ѝ казвам: "Госпожо, вие сте пияна, видях още долу, като дойдохте на самата катастрофа, вие сте неадекватна", разказва Капка Станева - баба на детето.

Обвиненията на близките са и за това, че е имало забавяне при пристигането на линейките. От спешния център отрекоха.

"Това са 5 минути за едно отдалечено място извън града. Реагирано е професионално и детенцето е било извадено и подадено на дежурния лекар без всякакви жизнени показатели. Втората линейка излиза 10 минути след първата, каза д-р Галина Лещарска.

Тежко остава състоянието на майката на детето. От снощи е на изкуствено дишане.

"Снощи е била приета в реанимация, след като е била поставена на изкуствена белодробна вентилация от дежурния колега още в спешно-приемно отделение. Дрениран е двустранно белият дроб. Има данни за фрактура на доста ребра и доста прешлени", обясни д-р Ростислав Стефанов от врачанската болница.

Очаква се резултатът от аутопсията на 3-годишното дете, която ще даде яснота дали смъртта е настъпила минути след трагичния инцидент.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата