сряда, 11 януари 2023 г.

Силно слънчево изригване е нарушило радиовръзките на Земята

 Космическият кораб на НАСА засне изображения на най-силното слънчево изригване от клас X, което предизвика кратко прекъсване на тока на Земята

Ново силно слънчево изригване е регистрирано сутринта на 11 януари, съобщи ТАСС, позовавайки се на Института по приложна геофизика на руската хидрометеорологична служба Росхидромет.

"На 11 януари в 01:47 часа московско време в района 3186 (N25E66) на Слънцето е регистрирано изригване X1.0/2B с продължителност 13 минути. То бе съпроводено с нарушение на късовълновите радиовръзки", се посочва в съобщението.

Слънчевите изригвания са мощни изблици на енергия, които могат да бъдат придружени и от изхвърляне на плазма в космоса. Те се появяват в специални области на нашата звезда, наречени слънчеви петна. Слънчевите изригвания възникват, когато магнитната енергия се натрупва в слънчевата атмосфера и се освобождава като мощен изблик на електромагнитно излъчване.

Интензивността на рентгеновите лъчи от слънчевите бури се означават с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се означават най-мощните изригвания.

На 10 януари през нощта и сутринта на Слънцето са настъпили три силни бури от клас М. На 9 януари учените също са регистрирали няколко изригване от клас М и мощна буря от клас Х, която била трета по сила от началото на 2023 г. 

 Космическият кораб Solar Dynamics Observatory направи поредица от изображения на това мащабно събитие на Слънцето и ги изпрати на Земята.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата