петък, 27 януари 2023 г.

Андрей Ковачев: Не беше нужно да бъде човек "вражалец", за да предвиди още 2018-та година, че нещата в РМС не вървят на добре

 Може да бъде изображение с текст, който гласи 'сабота, 04 февруари, 08 BGNES граничен премин деве баир ветеринарнастаница окривапаланка автоелектрика рибникдабо повик до сите родолуби! долдете co камиони, трактори, автомобили и друга машинерила, и поддржете го протестот! KAJ рибникот дабо габрово граничен премин делчево chevo делчево кумановчани BE повикуваме BO 9 да JA блокирате патарината KOH скопје. манастир свети илија" Dzvegor да не дозволуваме бугарските нео-нацисти да плукаат по споменот на велик AHOT'

Не беше нужно да бъде човек "вражалец", за да предвиди още в началото на 2018-та година, че нещата не вървят на добре. Десетки пъти предупреждавах премиера Заев и външния министър Никола Димитров, че тоталната липса на кооперативност, камо ли на минимален напредък от страна на съвместната историческа комисия компрометира не само изпълнението на самия Договор за приятелство, но и минира двустранните отношения като цяло, коментира на фейсбук страницата си евродепутатът на ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. 
Всеки път чувах два отговора: или беше истинско учудване, че нещата с комисията не вървели, или беше демонстрация на решителност, че, видите ли, щели да съберат "още утре" македонските историци и да ги "охрабрат" към бързи и смели резултати, отразяващи историческата истина. Разбира се, всеки път имаше и молбите и уговорките, че самите те знаят отлично как стоят нещата (с историята), но че им трябва време за да подготвят обществото да приеме истината. Това последното така и никога не се случи... разбира се, добавя със съжаление Ковачев. 
Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и текстово съобщение
Ако управляващите трябваше да бъдат убеждавани в това да бъдат смели, опозицията трябваше да бъде увещавана да престане с тоталната антибългарската реторика на нейните представители и гравитиращи "унгарски" медии. Според новоизбрания ѝ лидер, тогава екстремната антибългарска реторика е наследство от времето на Груевски и щяло да отнеме някакво време "Титаникът" да обърне курса. Е, и това не се случи... Не само че Титаникът не обърна курса, но и достигна нови исторически рекорди в антибългарската истерия. Дори цялата предизборна кампания беше с основна тема България, а партийните медии се състезаваха кой повече обиди, хули и лъжи ще сътвори, пояснява българският евродепутат.
Е, виждате, че управляващи и опозиция не бяха много различни в отношението си спрямо България. Едните мразеха открито, другите го прикриваха... е, доколкото могат.
Не съм "вражалец", за да предвидя, че всичко това ще се случи, а, честно казано, не съм и вярвал, че може да се случи. Не от наивност, а от желание нещата да вървят позитивно и ние да бъдем истински приятели и добри съседи. Стигнахме, обаче, до ситуация, в която българите открито са обект не само на "традиционната" омраза и ненавист, а в която те се превръщат и във физически жертви на побоища, стрелби и палежи. Стигнахме и до това дори българската култура да бъде неофициално забранена. Изведнъж, по технически причини, свързани с покривите на театрите и ел. системата, в рамките на 10 минути три македонски театъра - Щип, Битоля и Струмица обявиха предвидените за тази седмица представления на българската пиеса Вражалец за анулирани, добавя още Андрей Ковачев.
Разбирам също така, че "народа" се самоорганизира в РСМ след повика на Стево Пендаровски за "защита" на гроба на Гоце Делчев (предателят Георги Димитров даде на титовистите тленните останки на великия българин) от българи, които биха искали да сложат цвете по повод годишнината от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Щяло да има и нощна стража в църквата, за да не би да се промъкне някой българин. Изключително интересен подход и много иновативно изпълнение на договора за добросъседство. Тъжно....

Новините от днес и със задна дата