вторник, 24 януари 2023 г.

Освободиха турски шофьор, обвинен в контрабанда на цигари за над 10 млн. лева

  

          Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

Под парична гаранция от 5000 лева бе пуснат на свобода 46-годишният турски гражданин Есер Ташчъ. Той е един от шофьорите на 51 камиона, за които е доказана мащабна дейност по контрабандиране на цигари в периода от месец октомври 2009 г. до месец юли 2010 г.

Повдигнато му е обвинение, че в съучастие като извършител с други неустановени лица, чрез използване на документи с невярно съдържание (транзитни декларации, международни товарителници и фактури) е пренесъл през границата на страната, 2 681 000 кутии цигари на обща стойност 10 724 000 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За престъплението се предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 50 000 до 200 000 лева.

Съдът прие, че не са събрани достатъчно данни обвиняемият да е знаел за извършената документална дейност. Също така показанията на митническите служители не се отличават с конкретика. За период от 12 години той не е привлечен като обвиняем, а това се е случило едва на 20.01.2023 г. и това води до извода, че не следва да се утежнява положението като обвиняем. 

В тази насока съдът отчита, че не може да се очаква от шофьорите да познават всички митнически правила за превозваните от тях стоки. Допълнително се взе предвид, че за период от 12 години няма данни Ташчъ да се и укривал и да е извършвал престъпление. Същият живее на територията на Европейския съюз и може да бъде намерен за нуждите на наказателното производство.

С тези съображения съдът прецени, че подходяща мярка за неотклонение е "Гаранция в пари" и с оглед на финансовото и материално състояние на Есер Ташчъ определи нейният размер на 5 000 лева.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив в тридневен срок.

По информация на Xnews.bg контрабандният канал е бил на Туран Хамчу Углу. При стартиралото разследване прокуратурата и ГДБОП са предоставили случая на ОЛАФ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата