вторник, 20 декември 2022 г.

US конгресмен: НАТО може да се справи с Русия за 3 дни

  

Американският конгресмен републиканец Адам Кинцингер заяви, че НАТО може да справи с Русия само за три дни, пише сп. "Нюзуик".

Руският президент Владимир Путин отдавна не е съгласен с разширяването на НАТО, като в месеците, предшестващи войната в Украйна, изрази загриженост относно разширяването на сферата на влияние на Запада, което повече кореспондира с параноични нагласи отколкото с нещо свързано с реалността, като се има предвид енергийната зависимост на Запада от Русия.

Путин се противопостави незаконно на възможността Украйна да се присъедини към организацията, припомня изданието и използва като оръжие същата тази енергийна зависимост срещу Запада с която си беше осигурил икономическо, политическо и военно спокойствие на Русия. Тази енергийна зависимост беше знак за доверие от страна на Запада към Русия.

Експерти изразяват загриженост, че руско-украинската война може да прерасне в по-голям конфликт с НАТО през близо 10-те месеца, откакто Путин започна своята "специална военна операция" в източноевропейската страна. Ако Путин нападне държава - членка на НАТО, тази държава може да се позове на член 5 от Устава на организацията, който гласи, че "нападение срещу един съюзник се счита за нападение срещу всички съюзници", което по същество означава, че може да бъде иницииран военен отговор от всички членове.

Кинцингер нарече потенциалния конфликт между НАТО и Русия "тридневна операция" в коментар в Twitter.

Републиканецът от Илинойс разсъждава за това как според него би изглеждал един конфликт между НАТО и Русия, отговаряйки на въпрос в социалната мрежа защо НАТО все още не е победила Русия.

"Надявам се това да е шега. НАТО срещу Русия - това би било като истинска тридневна операция", написа конгресменът.

Кинцингер е яростен поддръжник на Украйна по време на целия конфликт и го нарича "геноцид", което всъщност кореспондира с истината.

Макар че много държави - членки на НАТО, предоставиха на Украйна военна и хуманитарна помощ по време на конфликта, те не се включиха пряко в него. Международната общност до голяма степен смята, че изпращането на техни войски в Украйна вероятно ще доведе до ескалация на войната, пише "Нюзуик".

Новините от днес и със задна дата