петък, 2 декември 2022 г.

Йордан Цонев: Италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата

  

                                  Снимка: БТА

Днес пристигна новината, че рафинерията, която "Лукойл" има в Италия, е минала под контрола на италианското правителство, за да не затвори и да може да обслужва стратегическите интереси на страната. Обмисляме законодателен вариант, при който българската държава да влезе във владение, в ръководството и оперативното управление в българската рафинерия, ако има нужда за това.

Това заяви на брифинг в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на Народното събрание и заместник-председател на ПГ на ДПС.

Цонев подчерта, че държавата трябва да осъществи и пълен контрол над концесионираното пристанище "Росенец" и обяви, че това също влиза в законодателните намерения на партията.

"Трябва да знаем точно какъв петрол идва и откъде идва, кой е руски и кой не, какви количества се преработват и накъде заминават", обясни народният представител.

Той припомни, че дерогацията, която страната ни получи за ползването на руски петрол, е заради българските граждани, а не за реализиране на печалби от търговския субект.

"Нашата цел е, ако се забрани износът, с продължаването на работата на рафинерията да се осигури евтино гориво за българските граждани", коментира още той.


 

Новините от днес и със задна дата