събота, 10 декември 2022 г.

Напрежение в Косово - сърби издигат барикади в северната част на страната

  

Сърби блокират днес пътища в северната част на Косово, съобщава сръбската телевизия Ен 1.

По неофициална информация е бил арестуван един от бившите членове на косовската полиция от северната част на Косово. В момента хората се събират на няколко места в Северно Косово, съобщава телевизията.

Според информацията, с която разполага медията, на няколко места на територията на общините Звечан и Лепосавич са блокирани пътища.

В Косовска Митровица се чуват алармени сирени.

Според информация на портала "Косово онлайн", цитирана от ТАСС, силите на ЕС и НАТО в Косово са пристигнали на мястото на барикадите в Северно Косово.

Съобщава се, че сред сръбското население на Косово са възникнали спонтанни протести след задържането на бившия полицай Деян Пантич на контролно-пропускателния пункт Ярине.

Миналия месец косовските сърби се оттеглиха от местните институции в знак на протест срещу решение на правителството в Прищина да замени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски. Въпреки че по-късно Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на позициите си в институциите в Косово. Напрежението нарасна още повече, след като властите в Прищина, които Белград не признава, насрочиха местни избори в сръбските общини на 18 декември.

Вчера президентът на Косово Вьоса Османи реши да отложи изборите в общините Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан след серия от инциденти през последните дни и след препоръки в този смисъл на западни посланици.

Новините от днес и със задна дата