вторник, 20 декември 2022 г.

Гласуваха промени за минималната работна заплата, с които тя ще е различна за всеки

  

Депутатите от комисията по труда, социалната и демографската политика приеха на второ четене промени, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за догодина. Това стана с гласуването на второ четене на изменение, предложено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители, с което "минимална работна заплата" се заменя с "брутна минимална работна заплата".

Това означава, че вместо да е основна заплата, най-ниското възнаграждение в страната вече ще включва някои допълнителния плащания като клас прослужено време, но пък от размера му ще излязат разходите на работодателите за осигуровки, предадоха БТА и "Сега". 

Сега минималната работна заплата за страната се определя с постановление на правителството и е основна, а не брутна. Т.е. това е сумата заедно с осигуровките, под която месечното възнаграждение на пълно работно време не може да пада.

На първо четене в пленарна зала депутатите решиха размерът на минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца. Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от "БСП за България".

Срещу добавянето на определението "брутна минимална работна заплата" гласуваха депутатите от "БСП за България". Корнелия Нинова определи случилото се в комисията като абсурд. Колегата ѝ и бивш социален министър Георги Гьоков каза, че на практика с приетото предложение се бламира определянето на адекватна минимална работна заплата за 2023 г.

Ако гласуваният днес в комисия текст мине и в пленарна зала, това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж (заради клас прослужено време), като едновременно с това класът ще се отмени за хората, които получават минимална заплата. Става дума за около половин милион работещи у нас.

Присъстващите на заседанието на социалната комисия синдикалисти предупредиха с протести. "Който пипа клас, пада от власт", напомни Любослав Костов от КНСБ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата