петък, 16 декември 2022 г.

Нов изкуствен интелект пише домашните на учениците и им позволява да преписват по време на изпити / видео

 Новият японски изкуствен интелект е по-умен от повечето ученици от горните  класове - kaldata.com

Нов изкуствен интелект може да пише домашните на учениците и да им позволи да преписват по време на изпити. ChatGPT е един от най-новите чатботове с изкуствен интелект. Той е разработен от OpenAI и специализиран във воденето на диалог.

Алгоритъмът е лесен за използване и безплатен, защото е в процес на отворени тестове.

"Ние сме развълнувани да представим ChatGPT, за да получим обратна връзка от потребителите и да научим за неговите силни и слаби страни", заявяват от OpenAI.

Учениците откриват по-практично приложение на чатбота от воденето на диалози.

В YouTube има видео, на което ученик снима текст на математическа задача и го пуска като съобщение на изкуствения интелект. ChatGPT му дава отговора.

Друг потребител споделя, че е ползвал изкуственият интелект за написването на есе относно философа Томас Хобс. Текстът е издържан и добре аргументиран.

ChatGPT е обучен с помощта на огромно количество текстове от интернет. С тяхна помощ алгоритъмът може да разбира човешкия език, да води разговори с хора и да генерира текст. Според някои изследователи ChatGPT може да бъде писател или поет, стига това да бъде поискано от него.

Кевин Брайън, доцент по стратегически мениджмънт в Университета на Торонто, бил "шокиран" от възможностите на изкуствения интелект да дава отговори на изпит.

"Вече не можете да давате домашни изпити/домашни", споделя доцентът.

Струва си да се отбележи, че ChatGPT не претърсва интернет за отговори. Знанията му са ограничени до неща, които той е научил преди 2021 г. Освен това алгоритъмът е склонен да дава опростени, по-умерени отговори.

OpenAI е програмирал бота да отказва "неподходящи заявки" - което включва искания за генериране на инструкции за незаконни дейности, като например как да направите бомба.

Много е вероятно в бъдеще ChatGPT да стане платен. Въпреки това според ИТ експертите кутията на Пандора вече е отворена.

Много е вероятно в бъдеще да се появят приложения, специално насочени към ученици и студенти. С тяхна помощ домашните могат да се превърнат в отживелица. Преписването на изпити също може да стане по-лесно, стига ученикът да може да скрие добре смартфона си. Появата на умни очила и лещи в бъдеще допълнително биха улеснили измамите. Изкуственият интелект има потенциала да се превърне в сериозно изпитание са образователната система.

Новините от днес и със задна дата