В Първо детско отделение на УМБАЛ-Бургас пристигна перфузор, купен със средства, спестени от сватбени букети. Дарението бе направено през октомври от младоженци. Средствата са събрани от техните гости, които вместо букети, подкрепили благотворителната инициатива на семейството. Това съобщи Юлия Андреева, говорител на болницата.

Перфузорът се използва за интензивно венозно лечение на бебета и малки деца. Той замества познатата стойка за система с банка, която не е добър вариант за лечение, тъй като се пуска и контролира ръчно. Перфузорът, или инфузионната помпа, дозира медикамента електронно и веднъж програмиран, не е възможна намеса в работата му. Това гарантира стриктен прием до милилитри, тъй като в отделението се лекуват бебета от 3 дни до 2 години. 

В отделението работят с инфузионни помпи, но до момента не разполагаха с точно такава. Разликата с другите е, че през него могат да текат два различни медикамента и да се използват два венозни пътя. Подобно лечение се налага често при деца в много тежко състояние, обясни началникът на отделението д-р Борис Ангелов. Апаратът сигнализира със звуков сигнал при възникнал проблем.

Това е поредна благородна инициатива на младоженци, които даряват средствата от букети за закупуване на нова апаратура за нуждите на отделението и грижата за най-малките в последните няколко години.