четвъртък, 8 декември 2022 г.

Съветът на ЕС каза "не" на България и Румъния за Шенген: Въпросът е политически (видео)

  

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието. Очаквано Хърватия получи зелена светлина и влиза в Шенген на 1 януари 2023 г.

Очаквано Австрия и Нидерландия гласуваха срещу присъединяването на България и Румъния, но обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година. Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна взимане на решение през есента и коментира, че държави като България "имат нужда от нашата помощ".

Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през следващата година, съобщи вицепремиерът Иван Демерджиев пред български журналисти в Брюксел след заседанието на Съвета на ЕС.

"България се представи много достойно, самото заключение на Европейската комисия и докладите, и становищата, показаха, че България и Румъния отговарят на всички изисквания за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически. Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение", обобщи Демерджиев.

Ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес, добави той по повод гласовете "против" на Австрия и Холандия.

Вицепремиерът съобщи, че се очаква усилията да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на ЕС от януари догодина. Нищо не е загубено, напротив, на прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас, каза той.

Не са определяни конткретни дати, разговорите предстоят.

"Австрия даде знак, че е готова на компромиси. Ние им предлагаме много неща, включително съвместни наряди и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с подобряване охраната на границата ни и същински изисквания за Шенген.

Нидерландия няма конкретни изисквания, а в позицията ѝ няма нищо конструктивно. Те искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост", каза Демерджиев.

Попитан дали нашата страна ще предприеме ответни мерки, Демерджиев заяви, че "в момента обмисляме диалог, а когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите стъпки".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази разочарование след решението на министрите от Европейския съвет да блокират България и Румъния за Шенген.

"Към всички в Хърватия - добре дошли! Привестваме ви с добре дошли в Шенгенското пространство! Но нека се обърна и към гражданите на Румъния и България - вие заслужавате пълноправно членство в Шенген, заслужавате достъп до пространството на свободно движение в Шенген. Имате силна подкрепа от почти всички страни членки и особено силна подкрепа от чешкото председателство, силна подкрепа от Комисията. Ще ви излъжа ако кажа, че аз не съм разочарована. Споделям разочарованиоето на гражданите на Румъния и България. Ролята на комисията е да останем оптимисти сме за следващите стъпки, убедена съм, че ще постигнем приемането на България и Румъния в рамките на този мандат", каза Йохансон.

По-рано журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции, съобщи, че по време на заседанието Германия е оказала натиск да бъдат приети и трите държави, като по негова информация дори е заплашила с вето и присъединяването на Хърватия.

С приема на Хърватия Шенгенското пространство се разширява за първи път от повече от десет години

Новините от днес и със задна дата