сряда, 7 декември 2022 г.

Какво може най-новият дрон на Украйна

  

                Снимка: Fars Media Corporation

Киев обяви, че успешно е тествал нов дрон с обсег от 1000 км. Това стана непосредствено след атаката над базата на руските ВВС "Енгелс" край Саратов и летище край Рязан.

"След като успешно изпробвахме дрона под въздействието на РЕБ, се надяваме да можем да го изпробваме и в бойни условия. Обещахме да го направим до края на тази година, опитваме се да изпълним това обещание", обявиха от Укроборонпром и публикуваха снимка на част от дрона.

За новото оръжие не се знае почти нищо. Украинският оръжеен консорциум обяви, че бойната глава на апарата е с тегло от 75 килограма.

Потвърдено бе и, че дронът може да нанася удари на разстояние от 1000 км. Това значително разширява способността на Украйна да унищожава цели дълбоко в руския тил. Санкт Петербург, Москва, Грозни и дори Казан попадат в обсега на дрона.

Но какво може да унищожи един дрон-камикадзе със 75-килограмова бойна глава?

Военните експерти твърдят, че той би бил слабо ефективен срещу добре бронирани цели. Повечето самолети обаче не са с достатъчно издръжлива броня и биха били добра цел. Подобен дрон не може да унищожава сгради, ако се използва единично. Сред възможните цели са складове с боеприпаси, цистерни с гориво, логистични центрове и ЖП инфраструктура. Възможна е и атака на подстанции или щабове в близост до фронта.

Русия разполага едва с 36 бройки от най-модерния си бомбардировач Ту-160. От витловия Ту-95 са налични не повече от 500 бройки. Украйна вече има възможността да унищожава самолетите, ако са разположени извън укритие и на европейската територия на Русия.

Военните експерти отбелязват, че в цяла Русия има единствено 3 летища, които могат да приемат Ту-95. Освен това размерите на самолета правят малко вероятно той да се "скрие" в брониран хангар.

Заплахата от нови атаки с дрон ще накара Москва да отдели много повече средства за отбрана на обекти в своя тил. Това ще намали количествата на ПВО системите, които са достъпни за фронтовите части.

Според спекулациите, подхранени от Укроборонпром, новите дронове на Киев са разработени по технология, извлечена от свалени ирански дронове "Шахид-136". Те са изключително евтини за производство и разчитат на комерсиално достъпни части. Москва получи значително количество от "Шахид-136", които използва за атакуването на редица цели в Украйна.

"Шахид-136" разполага с 50-килограмова бойна глава и има максимален обсег между 1000 и 2000 километра. Далекобойните версии нямат камери или сензори за радио комуникация. Вместо това те летят по предварително зададен маршрут. Подобна система се използва от крилатите ракети. Те обаче са доста по-скъпи, бързи и могат да носят по-тежки бойни глави. Предимството на дроновете е, че са по-трудни за откриване и могат да унищожават скъпи цели на изключително ниска цена.

Много вероятно е Киев сам да е успял да създаде собствена версия на "Шахид-136". Според други евентуална чуждестранна подкрепа е позволила разработката и производството да се организират в рамките на месеци./it.dir.bg

Новините от днес и със задна дата