четвъртък, 1 декември 2022 г.

Пуснаха движението по жп линията, на която влак се удари в паднали скали

  

                  Снимка: Радио Пловдив

Движението по Подбалканската жп линия бе възстановено в 6.15 часа тази сутрин, след като дерайлиралият локомотив на бързия влак София-Бургас бе изтеглен на гара Клисура, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Влаковете вече могат да преминават и в двете направления, но с ограничена скорост от 25 км/ч.

Инцидентът стана вчера в 15.45 ч. в междугарието Клисура-Христо Даново, когато машинистите на композицията виждат на релсовия път паднала скална маса. Според началника на "Локомотивно депо София" Даниел Илиев падналите скали са около 200 кубика, а на релсите е имало около 20 от тях. Въпреки че машинистът и помощникът му са задействали веднага спирачката, локомотивът се удря в скалите и дерайлира с първата си талига. 

Главният държавен инспектор за разследване на катастрофи Бойчо Скробански обясни, че влакът се е движил с около 100 километра в час. След задействането на спирачката композицията е спряла след около 300 метра. При катастрофата пострада 48-годишният машинист, който бе транспортиран в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. След направените прегледи от лечебното заведение съобщиха, че той има наранявания, но състоянието му е стабилно и няма опасност за живота му. 

Около 130 пътници имаше в композицията. Сред тях няма пострадали. Те бяха извозени с автобуси. 

"Машинистите са реагирали, но не е имало как да избегнат удара. Доста големи късове има. Имаме служители, които обхождат линията всеки ден, но когато вчера са минали не е имало проблем", обясни зам.-директорът на НКЖИ Бисер Минчев.

Новините от днес и със задна дата