сряда, 14 декември 2022 г.

Опасни поледици, сняг и дъжд довечера, жълт код за 6 области

 

Днес над западната половина от страната ще остане студено, но предстои постепенно затопляне.

До края на деня ще бъде предимно облачно, с временни разкъсвания на облачността над източната половина от страната.

На запад на места ще превали слаб сняг, в ниските места - дъжд. Дневните температури ще бъдат от 2 до 5 на запад и между 5 и 8 градуса в източната половина на страната.

През нощта ще бъде облачно. На запад ще започнат превалявания, които в повечето места ще са от дъжд, но в Северозападна България ще вали дъжд и сняг и при отрицателни температури при земя там са възможни опасни поледици. Бъдете внимателни!

За днес НИМХ е обявил жълт код - предупреждение за опасно време, за 6 области на запад и северозапад: Видин, Монтана, Враца, София-град и областта и Перник. Предупреждението е за валежи от дъжд и сняг при отрицателни температури по места и опасност от образуване на поледици.

След полунощ и до сутринта дъжд ще вали и на места в източните райони. Утре сутрин минималните температури ще са в широки граници: от минус 1-нула на северозапад до 8-10 градуса по морето и на югоизток, където ще се появи вятър от юг.

През деня валежите ще спрат навсякъде още преди обяд. Облачността ще бъде значителна, а дневните температури ще бъдат от 1-2 градуса в крайните северозападни райони до 14 на югоизток и юг, за София около 5.

На континента остава студено в по-голямата му част. Най-топло ще бъде в южната половина на Балканите, където ще се пренася топъл въздух от юг - в Атина дневната температура ще се повиши до около 22 градуса.

У нас в следващите дни предстои чувствително затопляне, по-осезаемо в източните райони и високите части, докато на северозапад ще остава по-студено.

Най-топло ще бъде в петък и събота, когато на изток температурите ще преминат 15 градуса, а ще има и места с такива, близки до 20 градуса. В западната половина на Дунавската равнина ще има мъгли и ниски облаци и там дневните стойности трудно ще преминават 4-5 градуса.

Застудяване предстои в неделя, а в понеделник ще бъде студено, с дневни температури от 1 до 5-6 градуса.

Новините от днес и със задна дата