събота, 17 декември 2022 г.

4 държави подписаха споразумение за подводен кабел за пренос на ток през Черно море

  

Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха днес споразумение за стратегическо партньорство в областта на в производството и преноса на зелена енергия, съобщи Аджерпрес.

Споразумението беше подписано в президентския дворец Котрочени в Букурещ в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на румънския президент Клаус Йоханис.

Подписите си положиха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерите на Румъния, Грузия и Унгария Николае Чука, Иракли Гарибашвили и Виктор Орбан.

Споразумението ще осигури финансовата и техническата рамка за реализирането на проекта за подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан през Грузия и Черно море. По-нататък енергията ще бъде пренасяна към Унгария и останалата част от Европа чрез европейската система за пренос.

Проектът за черноморския подводен кабел е част от споразуменията в областта на енергетиката между Европейския съюз и Азербайджан и е водещ проект за Грузия като част от стратегията на ЕС "Глобален портал".

Орбан: Свърши историята на европейската икономика, в която внасяхме енергия от Русия

Историята на европейската икономика, в която внасяхме евтина енергия и суровини от Русия, свърши, каза днес в Букурещ унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Аджерпрес.

"Ние искаме да имаме икономически растеж и сигурност. Нямаме обаче нова стратегия и в тази ситуация ние, лидерите, трябва да се уверим, че ще осигурим на народите си икономическа и енергийна сигурност. Ние сме тук заедно, защото сме съгласни, че решението е да установим нови източници на възобновяема енергия за Европа. Но това остава само една мечта, докато нямаме реалните условия да осъществим свързаност. Ние имаме такива източници навсякъде около Европа и районът на Каспийско море е един такъв регион", каза унгарският премиер.

"Ние в Унгария сме горди, че можем да участваме в подобна уникална стратегическа инвестиция, защото е все по-важно да сме иновативни и да търсим иновативни решения. Сега се подготвяме да построим най-дългия подводен кабел за пренос на електроенергия", подчерта Орбан.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата