петък, 16 декември 2022 г.

ЕС с нов пакет санкции срещу Русия: Спират още 4 медии и ограничават износа

  

Съветът на ЕС одобри окончателно днес новите санкции срещу Русия, налагани заради войната в Украйна. Поредните санкции предвиждат отнемането на лицензите за разпространение на още четири руски медии - НТВ, Русия 1, телевизия РЕН и Първи канал. Предвижда се програмите да останат недостъпни в ЕС в ефир и в интернет, включително чрез приложения за мобилни устройства, предава БТА.

В съобщение на Съвета на ЕС се пояснява, че мярката се налага като средство за предотвратяване на постоянната международна кампания на Руската федерация за дезинформация и манипулиране на информация, целяща да дестабилизира съседни държави и страните от ЕС. Допълва се, че въпросните медии са под постоянния контрол на Москва и са използвани за непрекъснати и съгласувани действия за дезинформация и военна пропаганда, с които се оправдава руското нападение срещу Украйна.

Въвеждат се допълнителни мерки срещу износа на стоки и технологии с двойна употреба, или които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. Разширява се списъкът на санкционираните, свързани с руския военен и промишлен комплекс, чрез включването на още 168 субекта. Предвижда се важни химически и нервнопаралитични вещества, оборудване за нощно виждане и радионавигация, електроника и високотехнологични части, които биха могли да бъдат използвани в руското военно производство, да не бъдат свободно търгувани.

ЕС разширява забраната за износ на стоки и технологии, свързани с въздухоплаването и космическата индустрия, като новите санкции засягат самолетните двигатели и частите за тях. Тази забрана ще важи за пилотирани и безпилотни самолети, което означава, че отсега нататък се налага забрана за пряк износ на двигатели за дронове за Русия и всяка друга страна, която би могла да доставя дронове за Русия, се посочва в съобщението.

Съветът на ЕС отбелязва, че не са предприети мерки за търговията със селскостопански и хранителни стоки, включително пшеница и торове, между страни извън ЕС и Русия. Въвежда се изключение за връщане на достъпа до запорирано имущество на организации със значителна роля в международната търговия със селскостопански и хранителни стоки, включително пшеница и торове.

ЕС налага запор на имуществото на още две руски банки и добавя Руската банка за регионално развитие към списъка на подлежащите на пълна забрана за транзакции. Въвежда се забрана за предоставяне на Русия на услуги за реклама в ЕС, за проучвания на пазара и на общественото мнение.

ЕС ще разшири забраната за нови инвестиции в руската енергетика, с изключение на добива на въглища и важни суровини.

От днес на гражданите на ЕС ще бъде забранено да заемат постове в управлението на всички руски държавни или контролирани от държавата организации, разположени в Русия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата