сряда, 21 декември 2022 г.

Служебният кабинет одобри допълнителни над 37 млн. за украинските бежанци

  

                                           Снимки: Булфото

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2022 г. в размер на 37 620 000 лева, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Със средствата е обезпечено финансирането за изпълнение на Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна, с период на действие 24 февруари - 31 май 2022 г. и Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България, която е с период на действие от 1 юни 2022 г. до 24 февруари 2023 г.

Осигуряването на средствата е за сметка на икономии на разходи или трансфери по централния бюджет за 2022 г., съгласно Закона за държавния бюджет на България за 2022, като за извършването на плащанията може да се използва сметка за чужди средства на Министерството на туризма.

Средствата в размер на 37 620 000 лв. не могат да бъдат използвани за разходи, за поемане на нови ангажименти и нови задължения за разходи за други цели, уточняват от правителствената информационна служба.

На 14 декември кабинетът реши, че България ще предостави нова хуманитарна помощ за Украйна в размер на 234 700 лева, която да подпомогне страната за посрещането на най-належащите хуманитарни нужди в условията на наближаващия зимен сезон и засилени атаки срещу критична инфраструктура.

Новините от днес и със задна дата