петък, 2 декември 2022 г.

Глоба от 100 евро за неваксинираните в Италия

 

Глоби от днес очакват 1,9 милиона лица на възраст над 50 години в Италия, които все още не са си поставили нито една доза ваксина срещу коронавирус, съобщи АНСА. 

Изтекли са шестте месеца за отлагане, което правителството беше дало за неизпълнение по здравословни причини например. След този срок глобата е в размер на 100 евро.

Задължителната ваксинация важи и за някои професионални категории, включително правоприлагащи и здравни служители,  които не са били ваксинирани между 8 януари и 15 юни.

Регионите с най-висок процент на хора над 50 години, които не са ваксинирани, спрямо населението на тяхната територия, са Фриули, Калабрия и Абруцо. 

Припомняме, че в края на октомври беше съобщено, че италианските лекари и медицински сестри, отстранени от работа, защото не са ваксинирани срещу COVID-19,  скоро ще бъдат възстановени на работаТова каза тогава новият здравен министър Орацио Скилачи.

Този ход е мотивиран от тревожния недостиг на медицински персонал заедно с намаляващите случаи на COVID-19. Новото правителство ще отмени и глобите, наложени на всички хора над 50 години, които не са се ваксинирали, добави той.

Италия е една от най-силно засегнатите от пандемията страни с почти 179 000 смъртни случая, според данни на Световната здравна организация, тя беше и първата страна в Европа, в която бе регистрирано местно огнище на новия коронавирус. Особено тежко бе засегната областта Ломбардия и конкретно района на град Бергамо.

Правителството на бившия премиер Марио Драги направи ваксинацията задължителна за учители и здравни работници през 2021 г. и я разшири за всички над 50 години през януари тази година. Отказът доведе до отстраняване от работа без заплащане за държавни служители, а всички не ваксинирани лица над 50-годишна възраст са изправени пред глоби от 100 евро.

С ваксини или не, с глоби или да, но скок на заразените се наблюдава отново.

Новините от днес и със задна дата