петък, 11 ноември 2022 г.

ЕК одобри нова бустер ваксина срещу COVID-19

  

Европейската комисия съобщи, че издава разрешение за достъп до пазара в ЕС на ваксината против COVID-19 на френския производител "Санофи" (Sanofi) и британската лаборатория "ДжиЕсКей" (GSK). Това е седмият одобрен препарат за защита от заболяването и предназначен за възрастни на 18 и повече години.

Ваксината носи търговското наименование VidPrevtyn Beta и е изработена на белтъчна основа. Тя ще може да се ползва като бустер за имунизираните с препарат на друг производител.

Доставките на VidPrevtyn Beta са готови за разпространение в европейските страни съгласно предварителни споразумения за покупка.

ЕК отбелязва, че през 2020 г. държавите от ЕС са сключили договор с производителите на новата ваксина за доставка на до 300 милиона дози при необходимост. Комисията допълва, че държавите могат да решат да дарят договорените количества на бедни страни.

"Днешното одобрение потвърждава нашите изследвания в разработването на ново решение за пандемията Covid-19. Тъй като сме готови да започнем първите доставки, VidPrevtyn Beta ще бъде важна нова опция за защита на населението от множество щамове на Covid-19", каза изпълнителният вицепрезидент в "Санофи" Томас Триомф.

"Това одобрение от ЕК е важна стъпка в предоставянето на допълнителни решения за ваксини в Европа за следващата зима. Нашата ваксина, базирана на протеини, с адюванти, има потенциала да даде важен принос за общественото здраве, докато пандемията се развива по-нататък", отбеляза и Филип Дормицер, глобален ръководител на ваксините за изследване и развитие в "ДжиЕсКей".

За разлика от популярните иРНК ваксини на "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех" новата ваксина е базирана на лабораторно произведени вирусни протеини, предоставени от "Санофи" и адювантна съставка от "ДжиЕсКей", която повишава имунния отговор.

Тя съдържа повърхностни протеини на "Бета" варианта на коронавируса, който беше идентифициран за първи път в Южна Африка в средата на 2020 г. и изместен през 2021 г. от "Делта", а по-късно от "Oмикрон".

При регистрационни проучвания, проведени в моменти, когато щамовете на Омикрон са преобладаващо циркулирали, ваксината е предизвикала силен имунен отговор срещу множество варианти. Проучванията за регистрация включват фаза 3 първично изпитване за ефикасност и две отделни проучвания за имуногенност, включително едно сравнително проучване с одобрен mRNA бустер като сравнителен продукт.

Работата по ваксината на "Санофи" и "ДжиЕсКей", два от най-големите производители на ваксини в света по продажби, беше отлагана многократно. Първото поколение на техния съвместен кандидат не доведе до желаната защита и беше изоставен през 2020 г. Партньорите по-късно се насочиха към бета варианта, което изисква месеци допълнително време за разработка, припомня Ройтерс.

Вече има и детска ваксина срещу "Омикрон". Вчера "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че европейският здравен регулатор е препоръчал за употреба на тяхната двувалентна ваксина срещу COVID-19 като бустер при деца на възраст от 5 до 11 години. Специализираната срещу варианта "Омикрон" ваксина вече е разрешена в ЕС за лица над 12-годишна възраст като подсилваща доза за по-рано ваксинирани срещу COVID-19 лица. Актуализираната двувалентна бустерна доза е насочена към оригиналния щам на коронавируса, както и към подвариантите BA.4 и BA.5 на "Омикрон". Срещу актуалния в момента вариант в ЕС е одобрена и адаптираната ваксина на "Модерна" за лица над 12 години.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата