събота, 12 ноември 2022 г.

Археолозите откриха мистериозен златен пръстен в Плиска

 

Масивен златен пръстен-печат, тежък 27 грама, вероятно принадлежал на владетел, е открит при разкопки от екипа на доц. Андрей Аладжов в старата столица Плиска, съобщи вестник Труд.

На пръстена няма нито надпис, нито монограм, но той е намерен в останките на проучвана дървена дворцова сграда, за която се смята, че е предшествала тронната палата на Омуртаг. Затова специалистите, проучвайки Омуртаговия период, свързват уникалната находка именно с хан Омуртаг /814-831/.

На висока елипсовидна плочка на пръстена изображението е в негатив и това ни подсказва, че е служил за печат, коментира доц.Аладжов. Има няколко варианта за произхода му - да е  внос от Византия, но изработката му е твърде груба, за да е византийска, каза археологът. По-вероятно е да е изработен от местен, неумел майстор.

Предстои сравнение на химическия състав на този пръстен с медальона на Омуртаг /има надпис б.а./, който също е златен и е намерен през 1975 г. "Ще потърсим дали си приличат в нашата лаборатория на НАИМ при БАН", каза доц. Аладжов. 

Образът на пръстена определено обаче е владетелски, защото на главата е корона, а дрехата е богато апликирана. Пръстенът не е малък и може би е бил носен на безименен пръст.

Преди 10 г. пак екипът на доц. Аладжов откри в Плиска, на същото място, уникални стъклени пулове с гравирани златни човешки фигури върху тях. Тази година те са били в Австрия, част от изложба, посветена на Византия.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата