вторник, 29 ноември 2022 г.

Силно земетресение разлюля Атина

 Силно земетресение край бреговете на Гърция - Flashnews

Земетресение с магнитуд 5 бе регистрирано тази сутрин в Егейско море край бреговете на Гърция, показват данни на Геофизичния институт на САЩ. Няма пострадали, разрушения и жертви от силния трус край Атина.

Земетресението е с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер, уточни Геодинамичният институт към Националната обсерватория на Атина. Епицентърът на първоначалния трусе в 6 часа и 32 минути днес е бил край югоизточния бряг на острова на дълбочина 13,3 километра, съобщи Геодинамичният институт към Националната обсерватория на Атина.

Няма информация за пострадали или щети, въпреки че училищата в Каристос, близо до епицентъра на труса, са получили нареждания да останат затворени днес.

Порой от вторични трусове последва, като до 7:30 сутринта са усетени три в басейна на Атика, най-силният е с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер.

Земетресението изненада специалистите, защото досега в този район няма регистрирани силни трусове. Сеизмолозите следят явлението и не могат да кажат, че първото земетресение е основното. Фактът, че има вторични трусове обаче показва, че явлението отслабва.

Миналата седмица силно земетресение от 5,5 по скалата на Рихтер удари североизточно от Крит. Епицентърът на труса е беше в морската зона между Крит и островите Касос и Карпатос. Не бе съобщено за щети.

През октомври 2022 г. земетресение с магнитуд 5,0 удари южно от Крит, без да причини щети или ранени. Гърция се намира в силно сеизмично активен регион. По-голямата част от земетресенията обаче не причиняват щети или наранявания.

През септември 2021 г. обаче стотици домове и фирми бяха повредени след мощното земетресение от 5,8 по Рихтер, което удари централен Крит. Стотици хора в засегнатия район на Крит прекараха няколко нощи в палатки и паркове или спаха в колите си след труса, който удари село Аркалохори, убивайки един човек и ранявайки най-малко двадесет.

През октомври 2020 г. земетресение, което удари източногръцкия остров Самос в Егейско море и близкия турски бряг, уби двама души на Самос и най-малко седемдесет и пет души в Турция.

Страната е разположена в сложна геоложка гранична зона в източното Средиземноморие между Африканската и Евразийската плочи. Северната част на Гърция лежи върху Евразийската плоча, докато южната част лежи върху плочата на Егейско море. Плочата на Егейско море се движи на югозапад по отношение на Евразийската плоча с около тридесет милиметра на година, докато Африканската плоча се движи на север под плочата на Егейско море със скорост от около четиридесет милиметра на година.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата