сряда, 2 ноември 2022 г.

Две комисии в НС казаха "да" на българско оръжие за Киев

  

                                    Снимка: БТА

Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха на съвместно заседание и двата проекта на решения за оказване на военна и техническа помощ на Украйна. Не бяха съгласни депутатите от БСП и "Възраждане". Предстои окончателната дума на пленарната зала.

Комисията по външна политика прие с 12 гласа "за" проекта на решение на Десислава Атанасова от "ГЕРБ-СДС" и група народни представители. Четирима депутати бяха против. Същото предложение беше прието и от Комисията по отбрана с 11 гласа "за" и отново четирима бяха против. Не бяха съгласни депутатите от БСП и "Възраждане".

Вторият проект за решение за оказване на военна подкрепа за Украйна на Атанас Атанасов от "Демократична България" и група народни представители беше приет с 11 гласа "за" от Комисията по отбрана, а четирима бяха против. Предложението беше прието и от Комисията по външна политика с 12 гласа "за" и четири против. 

Предстои двата проекта на решения да бъдат обединени. На съвместното заседание на двете комисии присъстваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, служебният министър на външните работи Николай Милков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Не е ясно обаче каква точно ще бъде оръжейната помощ - доклад по темата трябва да изработи Министерство на отбраната. В двата проекта не е конкретизирано какво да е въоръжението, защото прегледът на въоръжението и нашите възможности може да направи само МО.

Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ, смята служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение. Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна, цитира го БТА.

Новините от днес и със задна дата