сряда, 2 ноември 2022 г.

Иван Гешев поиска от бащата на пернишкия бияч да подаде оставка

 Васил Михайлов 

Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на пернишкия прокурор Бисер Михайлов по повод казуса със сина му - обвиняемият за побои Васил Михайлов.

Гешев призовава прокурор Михайлов да поеме морална отговорност за действията на наследника си. Миналата седмица 18-годишният Васил Михайлов бе пуснат от съда под домашен арест, но се установи, че го е нарушил. Проверка в Министерството на правосъдието е показала, че Васил Михайлов е излизал от жилището си. Самият той се похвали пред bTV, че е бил и на дискотека. От ведомството ще търсят дисциплинарна отговорност от служителите, които е трябвало да проверяват обвиняемия, а не са го направили.

Ето цялото съобщение на Иван Гешев, разпратено днес до медиите:

Това, пред което всички ние, гражданите, сме равни в една правова държава, е законът. Има обаче едно нещо, което стои дори над Конституцията и законите. Това е моралът.

С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност.

Затова като главен прокурор заедно с Прокуратурата на Република България очакваме оставката на прокурор Бисер Михайлов. С ясното разбиране, че ние прокурорите, останали като единствената преграда пред престъпността, трябва освен да защитаваме хората, и да даваме пример. Пример за стабилна институция, морал, идеали и български ценности.

Преди половин година, когато се разбра за случая с Васил Михайлов, Иван Гешев поиска и прокурорската колегия на ВСС да освободи Бисер Михайлов от длъжността заместник-окръжен прокурор на Перник. Тогава Гешев посети Перник и се срещна с кмета на града Станислав Владимиров.

Новините от днес и със задна дата