сряда, 2 ноември 2022 г.

Младият пилот с преместено вдясно сърце мечтае да лети отново

  

                                     Снимка: БНР

Две години след тежка катастрофа, при която сърцето на военния пилот Здравко Димов се премества вдясно, а лекари в "Пирогов" спасяват живота му с уникална операция, младият мъж посети спешната болница, за да им благодари. Той е с частична парализа на едната ръка и все още не може да лети, но вече шофира и спортува.

"Спомням си как паднах на земята, как си махнах каската, на няколко пъти се опитах да стана и всеки път падах, така наляво", разказва пред БНР Здравко Димов.

Това се случва на 15 октомври 2020 г. на столичния булевард "България", след като Здравко натиска рязко спирачките на мотора си, изхвърча и се забива в кола, а моторът го удря в гърба.

Закаран е в "Пирогов", където лекарите установяват, че при гръдната травма сърцето му се е преместило вдясно. Операцията е животоспасяваща, първата такава у нас. Събуждането след 45 дни в реанимация е шокиращо за 28-годишния пилот.

"Когато дойде в съзнание, залата, в която се намираше в реанимация, там са 4 легла, срещу него беше пациентка, докарана по-рано. Имаше една голяма катастрофа в Ямбол, няколко пациенти тогава бяха докарани с военнотранспортен самолет в "Пирогов". Най-тежкото състояние беше тя и беше в нашата реанимация, тя между другото също оцеля и той я разпозна. Тогава в ролята си, преди той самият да пострада, в ролята си на пилот е транспортирал тази жена от Ямбол до София. И после като се събуди изведнъж я вижда срещу него", разказа пред БНТ д-р Валерий Плачков, началник на Реанимация в Неврохирургичната клиника на "Пирогов".

"Видях, че нямам нищо общо с това, което бях. Аз бях 90 килограма, а бях станал 63 килограма", споделя още младият мъж.

Борбата за живот обаче продължава, след като медиците потвърждават парализата на лявата ръка, заради откъсване на нервни коренчета от гръбначния мозък. Той намира повече смисъл да живее, отколкото да се оплаква.

За период от 18 месеца той има около 14 операции, включително и в Германия, от които 12 са свързани с ръката. За да му задвижа лявата ръката му неутрализират за няколко седмици и дясната. Така остава без две ръце за около месец.

"Тогава беше най-трудното. Сега като връщам лентата назад и си казвам, абе беше гадно, ама сега е по-добре и по-добре ще става занапред", споделя Здравко.

След серията операции той възстанови движението на лявата си ръка, остана проблем фината моторика на ръката, той затова сега е с протеза, казва д-р Валери Плачков, началник на реанимацията в неврохирургията на "Пирогов":"

Заслугата за оцеляването и възстановяването си Здравко отдава на лекарите и на себе си.

"Най-трудното беше, може би, да се преборя психологически със себе си и да свикна с това, че от изключително активен и деен човек сега ще трябва малко да се успокоя".

Днес той не спира да тренира, кара колело и кану-каяк, плува, ходи на фитнес, кара дори ски и мечтае отново да изпълнява служебните си задължения.

"Много ми липсва летенето, може би това е най-голямото ми предизвикателство, че съм далече от авиацията за момента, но аз ще се върна, сигурен съм", убеден е Здравко Димов.

Той не спира да приема предизвикателствата на живота с усмивка, и вярва, че всеки следващ ден е по-добър от предишния.

Новините от днес и със задна дата