Канабисът е един от най-широко използваните леки наркотици в света. В някои държави, канабисът е легален за развлекателна употреба, но в много той е легализиран като болкоуспокояващо.

Намаляването на болката е една от най-честите причини, поради които хората съобщават, че използват медицински канабис.

Мнозина се възползват от вратичките на закона и си купуват марихуана с "медицински цели".

Според различи оценки между 17-30% от възрастните в Северна Америка, Европа и Австралия съобщават, че използват марихуаната за справяне с болката.

Ново проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, твърди, че канабисът не е по-добър за облекчаване на болката от плацебо.

"За да проведем нашето проучване, ние разгледахме резултатите от рандомизирани контролирани проучвания. Специално включихме проучвания, които сравняват промяната в интензитета на болката преди и след лечението. Разгледали сме общо 1500 случая от 20 различни изследвания", казват учените.

По-голямата част от участниците в проучването са жени (62%) и на възраст между 33 и 62 години. Повечето участници са от САЩ, Обединеното кралство и Канада, но има представители от Бразилия, Белгия, Германия, Франция, Холандия, Израел, Чехия и Испания.

Филип Гедин от Каролинският институт в Швеция открива, че резултатите на канабиса са сравними с тези на плацебо продуктите.

"Нашето проучване също така изследва начина, по който проучванията са отразени от медиите и академичните списания, за да се види дали има връзка с терапевтичния ефект, докладван от участниците. Направихме това, защото изследванията показаха, че медийното отразяване и информацията в интернет могат да повлияят на очакванията, които човек има за лечение."

По-голямата част от новините съобщават, че канабисът има положителен ефект за лечение на болка. Това означава, че медийното отразяване на канабиса обикновено е положително, независимо от действителните резултати от проучването.

В последствие се оказва, че учените и потребителите се влияят от това и са по-склонни да надценят ефектите от медицинската употреба на канабис.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!