петък, 25 ноември 2022 г.

Шефът на НАТО каза защо Путин става все по-брутален в Украйна

 

Вълни от умишлени ракетни атаки срещу градовете и гражданската инфраструктура. Украинците са лишени от топлина, светлина и храна. Това е ужасяващо начало на зимата за Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в забележките си преди срещата на външните министри от НАТО в Букурещ, съобщава официалният уебсайт на Северноатлантическата организация.

По думите на Столтенберг, "Путин се проваля в Украйна. И реагира с още по-голяма бруталност“.

Генералният секретар отбеляза, че времената за Запада също са трудни заради покачващите се цени на енергията и храната, но той трябва да продължи да подкрепя Киев. Трябва да го направи, защото плаща в пари, а Украйна – в кръв.

"Ако допуснем Путин да победи, всички ние ще плащаме много по-висока цена години напред“, категоричен е Столтенберг.

"Ако Путин и други авторитарни лидери видят, че силовите методи се възнаграждават, те отново ще използват сила, за да постигнат целите си. Това би направило света ни по-опасен. И всички ние сме по-уязвими. Така че е в интерес на нашата сигурност да подкрепим Украйна“.

Що се касае до евентуални мирни преговори за приключване на войната, генералният секретар на НАТО смята, че те трябва да се проведат само, след като Украйна е постигнала такава позиция на бойното поле, че мирното споразумение да е в неин интерес.

Дотогава, "чрез нашия всеобхватен пакет за помощ НАТО ще доставя гориво, медицински консумативи, зимно оборудване, както и заглушители за дронове... В дългосрочен план ще помогнем на Украйна да премине от оборудване от съветската ера към модерни стандарти, доктрина и обучение на НАТО“, заяви още Столтенберг.

Новините от днес и със задна дата