понеделник, 28 ноември 2022 г.

Загиналата българка отишла в Италия само да си вземе документите за пенсиониране

  

Седем са вече потвърдените жертви на свлачището в Казамичола Терме на остров Иския в Италия, предадоха АНСА и РАИнюз, като се позоваха на местните власти.

Всички загинали са идентифицирани. Сред загиналите са семейство с бебе на по-малко от месец, както и две деца на 11 и на 6 години. Техните родители се издирват заедно с третото дете в семейството.

Двете медии съобщиха, че е намерено и тялото на 58-годишна жена с българска националност. Българското Министерство на външните работи потвърди смъртта на българката, като се позова на италианските власти. Жената има и италианско гражданство. Според местни медии се издирва и друг български гражданин, който е придружавал загиналата българка. Общо в неизвестност остават 5 души.

58-годишната Николинка Балтова от Пазарджик е отишла на острова, за да подаде документите си за пенсиониране, съобщи кореспондентът на бТВ.

От години българката е работила в сферата на туризма и хотелиерството на италианския остров. Там среща и партньора си в живота - италиански ресторантьор, с когото преди време преместват, за да живеят в Германия.

По разкази от хората от Иския Нина се връща няколко пъти през последните месеци, за да представи всички необходими документи, за да се пенсионира в Италия. А когато се е разиграла трагедията, е пристигнала, за да вземе вече готовите удостоверения.

Според последни данни ранените са трима, от които един в сериозно състояние. 230 души са били принудените да напуснат жилищата си и са настанени временно в хотели. Най-много пострада селището Казамичиола терме, през което премина голямото свлачище тръгнало от планината Епомео.

Оцелели граждани споделят за изпитан неописуем ужас и страх. Специалисти обясниха, че теренът на острова от вулканичен произход е податлив на свлачища и строителството е несъобразено с това. 

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата