събота, 26 ноември 2022 г.

Съдът остави в ареста униформените, хванати с подкуп

  

                               Снимка: БТА

Окръжният съд в Благоевград взе постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на двама полицейски служители, задържани във връзка с подкуп. Това каза след днешното заседание наблюдаващият прокурор по делото от Окръжна прокуратура - Благоевград Ивайло Филипов, цитиран от БТА.

Предстои мярката да бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Апелативен съд - София през следващата седмица, допълни той.

Двамата полицейски служители са задържани на 24 ноември, а повдигнатото обвинение е за подкуп.

Случаят е от 17 ноември, каза по-рано днес на брифинг в Окръжна прокуратура - Благоевград наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов. По данни на прокуратурата патрул от двама служители на "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" е осъществявал контрол на движението по пътищата и превенция на корупцията.

Вместо да бъде постигната целта на закона и осъществена идеята на ръководството на ГД "Национална полиция", полицаите са се отклонили драстично от служебните си задължения и са извършили няколко деяния, които са предмет на обвинение, квалифицирано като подкуп, посочи наблюдаващият прокурор.

По данни на прокуратурата двамата полицаи са поискали и взели подкуп в два отделни случая. Единият касае шофьор на камион, превозващ дървесина, а вторият е за шофьор на лек автомобил. И в двата случая размерът на подкупа е 500 лева, стана ясно на брифинга.

При първия случай, на прибиране на полицейски патрул между Банско и Симитли, е спрян за проверка товарен автомобил, натоварен с дървесина. По думите на единия от обвиняемите камионът е бил "в разнебитено състояние", което ги провокирало да обърнат движението на патрулния автомобил и със звуков и светлинен сигнал да отбият същия за проверка.

Полицейските служители установяват, че документите за правоуправление на шофьора не са подновени в срок. За да прикрият нарушението, поискали и получили подкуп в размер на 500 лева. Полицаите забелязват, че ремаркето на товарния автомобил е натоварено с букова дървесина, но и с дъб, с контролна марка. Те поискали да дойде на място собственикът на фирмата от Гоце Делчев, като му обяснили, че санкцията за незаконен превоз на дървесина и незаконна сеч е в размер на 20 хил. лева, свързано е още с конфискация на дървесината и на съответното МПС.

Поискан му бил подкуп в размер на 1500 лева, който собственикът на фирмата превозвач категорично отказал да плати. Последвала проверка от Регионална дирекция по горите - Разлог, която не е установила нарушения.

След този случай полицаите отпътуват за столицата, но в района на симитлийското село Градево отбили лек автомобил и поискали документите на водача, съобщи още прокурор Филипов. Заедно с водача била 12-годишната му внучка, както и закупено от района на Банско теле.

Новините от днес и със задна дата