събота, 29 октомври 2022 г.

Гълъб Донев за македонския клуб: Ще следим за антизаконни идеи. Ковачевски: Трябва сближаване

  

                                      Снимка: БТА

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски коментираха откриването на македонския културен клуб в Благоевград, което предизвика скандал, след церемонията за началото на строителството на част от Коридор №8 в югозападната ни съседка, предаде БНТ. 

По думите на българския министър-председател, този клуб е от организация, която е неконституционна и тя не е регистрирана по законите в България. Става въпрос за нерегистрираната организация ОМО"Илинден-Пирин". 

"Финансирането на този клуб, така както и премиерът Ковачевски каза, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази насока. Ние трябва да гарантираме и сигурността на участниците в това събитие, както на гостите от Република Северна Македония, така и на българските участници, които ще присъстват на това събитие. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", подчерта Гълъб Донев.

BurgasNovinite.BG припомня, че разследване на журналистката Катя Стоянова от нашата медия, чрез специална система засече IP- адресите на интернет атаките идващи от фалшиви фейсбук профили срещу Вида Боева Попова, която е една от създателките на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. И тези атаки бяха с IP- адреси Канада.

Донев добави, че пътят, по който трябва да се върви е междуинституционалният и да се търсят пътищата и спогодбите, които позволяват по-добро и по-голямо междукултурно, образователно, в туризма и други сфери между нашите две държави. Така ще бъде дадена възможност на хората от двете страни на границата да се чувстват свободни, спокойни и техните права да бъдат еднакво гарантирани както в България, така и в РСМ.

По думите на македонския премиер Димитър Ковачевски, откриващият се утре в Благоевград клуб е финансиран от частни лица. Той каза, че тези, които са заинтересовани, могат да отидат на откриването. По отношение на това как е регистриран и изграден центърът, според Ковачевски това остава за оценка на институциите в България.

"Между две държави трябва да се създават и организации, и събития, които да доближават гражданите, държавите и учрежденията и в никакъв случай да не се изгражда риторика. Ще изпратим искане до правителството на България с цел откриване на официален македонски културен център в Благоевград, както сме открили и в София, както имаме и в Сараево и в други градове и така трябва да се грижим за македонската култура", посочи Димитър Ковачевски.

Новините от днес и със задна дата