понеделник, 31 октомври 2022 г.

УЕФА наложи солена глоба за РС Македония заради освиркването на българския химн / видео

 УЕФА глоби сериозно Северна Македония за освиркването на българския химн -  Topsport.bg

Стана ясно каква е санкцията за Северна Македония след загубата от България преди месец в Лигата на нациите. 

Привържениците на югозападната ни съседка освиркваха българския химн преди старта на мача.

Общата санкция за футболната федерация на Северна Македония е в размер на 14 500 евро и е наложена от УЕФА. 

10 000 евро от нея е за освиркването на българския химн, а още 4 500 евро е глобата за хвърлени предмети по време на срещата.

Глобата бе очаквана на база подобни решения на дисциплинарната комисия на УЕФА в такива случаи.


В края на септември България победи Република Северна Македония с 1:0 в Скопие като гост и постигна втора поредна победа. С успеха и трите точки българският тим изпревари домакините и завърши на второ място в групата след Грузия.

Мачът обаче бе запомнен с негативните реакции на феновете по време на изпълняването на химна на България. 
Недоброжелателното действие от страна на феновете на домакините далеч не беше единствената неприемлива проява по време на футболната среща. В края на събитието едва не се стигна до масов бой, като Ради Кирилов бе провокиран от домакините и се стигна до меле между футболистите. 

От МВнР на Република България пък припомниха тогава, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза. 

"Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство", категорични бяха от МВнР./Източник: БГНЕС   

Новините от днес и със задна дата