събота, 29 октомври 2022 г.

Учени предупреждават: Задава се "насекомен апокалипсис" заради климатичните промени

  

Задаващ се "насекомен апокалипсис" ще има радикални последици за околната среда и човечеството, предаде ДПА, като цитира австралийски учен.

Международно проучване за бъдещето на насекомите при различни сценарии за промяна на климата установи, че загубата им ще намали драстично способността на човечеството да изгради устойчиво бъдеще, допълва БТА.

Съавторът на изследването Уилям Лорънс от университета "Джеймс Кук" в Австралия обяснява, че биосферата вече се е затоплила с около 1,1 градуса по Целзий след индустриализацията. Предвижда се покачване на температурите с още 2-5 градуса по Целзий до 2100 г., освен ако емисиите на парникови газове не бъдат значително намалени.

Малкият размер на тялото на насекомите и неспособността им да регулират собствената си телесна температура ги правят особено податливи на климатичните промени, отбелязва Лорънс.

"Все повече са доказателствата, че много популации от насекоми намаляват бързо на доста места. Това буди сериозно безпокойство, а термини като задаващ се "насекомен апокалипсис" все повече се използват от медии, и дори от някои учени, за да опишат явлението", казва той.

Загубата на насекоми си проправя път нагоре по хранителната верига и може вече да играе важна роля за намаляването на консуматорите им, сред които са птиците, които ги използват за храна.

Насекомите са важна част от биоразнообразието, като имат принос за опрашването на растенията, за контрола на вредителите и рециклиране на хранителни вещества - те са полезни за други същества, включително и за хората, каза Лорънс.

Проучването установи, че изменението на климата засилва ефектите на други фактори, застрашаващи популациите от насекоми, сред които са замърсяване, загуба на местообитания и други.

"От съществено значение е да управляваме и възстановяваме местообитанията, които ги правят възможно "най-устойчиви на климата" и да позволяват на насекомите да намерят убежища, в които да могат да преживеят екстремни климатични явления", обясни още Уилям Лорънс.

"Доказателствата са ясни и поразителни. Трябва да действаме сега, за да сведем до минимум въздействието върху популациите на насекоми - знаем как да го направим", но са необходими решения и финансиране.

Новините от днес и със задна дата