петък, 28 октомври 2022 г.

Тираджия, приел успокоителни, блъсна и уби колоездач, а след това удари джип с 4 души

  

                                  Снимка: Булфото

39-годишен шофьор на ТИР блъсна и уби велосипедист на пътя Кубрат-Русе, а след това влезе в насрещното и удари джип, в който са пътували трима възрастни и едно дете, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Катастрофата е станала около 21 часа в района на село Беловец. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ.

По първоначална информация товарен камион "Рено" с прикачено полуремарке, управляван от 39-годишен водач от Кубрат, застига и блъска движещия се в посока Кубрат 36-годишен велосипедист. След това се отклонява в платното за насрещно движение и блъска джип "Мерцедес", шофиран от 49-годишен мъж от Тутракан.

В автомобила са пътували и две жени и дете. При произшествието на място е загинал велосипедистът от Кубрат. Водачът на мерцедеса, както и спътничките му - две жени на 49 и 33 години, както и 8-годишно дете, не са пострадали. Жените и детето обаче ще бъдат прегледани в болница в град Русе по тяхно желание.

Пробата на водача на ТИР-а с "Drug test 5000" е положителна на бензодиазепин (успокоителни и приспивателни медикаменти, ефектът от които се изразява в притъпяване и забавяне на чувствителността на мозъка към външни стимули. Употребяват се и за овладяване на абстиненция при лечение на алкохолизъм и наркомания, както и за контролиране на епилептични припадъци - бел.ред.). Най - вероятно, медикаментът е бил приет без лекарско предписание и контрол, в неподходящ момент на денонощието и водачът е бил под неговото пряко въздействие.  Ако медикаментът е приет през нощта преди сън, през деня не оказва ефект на притъпяване и забавяне на чувствителността на мозъка към външни стимули.

Образувано е досъдебно производство.

Един човек е загинал, а 32-ма са пострадали при 25 тежки пътнотранспортни инцидента през изминалото денонощие, сочат данните на МВР. В София са станали пет тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия, при които има петима ранени.

Новините от днес и със задна дата