петък, 30 септември 2022 г.

Първи реакции на анексията: Киев още днес подава молба за ускорено влизане в НАТО

  

Украйна още днес ще подаде молба да бъде приета в НАТО по ускорена процедура, а преговори с Москва няма да има докато Владимир Путин е президент на Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 

Според него днес Украйна е подписала молба за ускорено присъединяване към НАТО. Както наскоро направиха Швеция и Финландия. Тоест без подготвителен етап.

"Сега Украйна е член на НАТО де факто и трябва да стане член на НАТО де юре. Днес Украйна кандидатства за това де юре. В ускорени срокове" - каза Зеленски във видео обръщение.

Той заяви, че разбира, че подобно решение изисква време и консенсус, и затова преди Украйна да стане член на НАТО, предлага на Киев да подпише Договор за колективна сигурност, чийто проект Ермак представи наскоро.

В Офиса на украинския президент не са гледали речта на Владимир Путин преди подписването на договорите за присъединяване на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожието към Русия. Реакцията на Киев последва след провелото се там заседание на Съвета за национална сигурност, съобщиха украинските медии.

След това от Киев, освен новината за кандидатстването в НАТО, съобщиха, че са били обсъдени днешните изявления на Москва относно анексирането на украински територии.

"Бяха обсъдени мерките, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на колективната сигурност на евроатлантическото пространство и Украйна", се казва в изявление на президентската канцелария.

Те включват:

- Укрепване и разширяване на международната коалиция в подкрепа на Украйна,

- увеличаване на военната и техническата помощ за Киев,

- засилване на санкционния натиск върху Русия,

- Представяне на предложения за гарантиране на сигурността на международната арена;

- Засилване на стратегията за ядрено възпиране на Русия от страна на евроатлантическите държави;

- Противодействие на хибридните заплахи, породени от страната-агресор.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пък вместо това коментира ситуацията в района на Лиман.

"Преди осем години руснаците обкръжиха нашите войски край Иловайск. Тогава нашите момчета се съгласиха да излязат невъоръжени. Но Русия наруши думата си - колоната беше разстреляна. Днес РФ ще трябва да поиска оттегляне от лиманския котел. Освен ако, разбира се, участниците в банкета в Кремъл не ги е грижа за техните войници", написа той в Twitter.

Руската групировка в Лиман вече е в оперативно обкръжение - един път все още се контролира от руснаците, но той е се обстрелва от ВСУ, а украинските войски настъпват в тази посока.

Междувременно лидерите на държавите от Европейския съюз отхвърлят и осъждат незаконното анексиране от Русия на четирите украински територии, обявиха днес 27-те страни членки в декларация, като обвиниха Москва, че "поставя световната сигурност в опасност", съобщи Франс прес.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия организира като претекст за това ново нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и фалшифицираните и незаконни резултати от тях. Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране", се казва в декларацията.

Новините от днес и със задна дата