събота, 10 септември 2022 г.

Украинската контраофанзива стигна до Купянск, ВСУ си върна 30 населени места в Харковска област

  

Продължава украинската контраофанзива в Харковска област. Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия при контранастъплението са освободени или взети под контрол повече от 30 населени места в областта, съобщава УНИАН.

Украински военни се снимаха и пуснаха видеа в Телеграм от Купянск, който беше под руски контрол. Официална информация, че украинската армия си го е върнала, няма. От руска страна засега признават само, че в града се водят боеве, потвърждава кореспондентът на "Известия".

По-рано британското министерство на отбраната съобщи в профила си в Туитър, че руските сили в близост до украинския град Изюм, в Харковска област, по голяма вероятност са все по-изолирани. "Украинските сили понастоящем застрашават град Купянск", се казва още в изявлението на британското министерство.

По последна неофициална информация от украински източници Въоръжените сили на Украйна са превзели и Изюм, но се очаква потвърждение.

Ако се потвърди официално, че Купянск е превзет, това би било сериозен удар за Русия, тъй като през града минават маршрутите на доставки за фронтовата линия в Донбас. Градът се намира точно на границата с непризнатата Луганска народна република.

В същото време руското военно министерство разпространи кадри на прехвърлянето на военна техника и части за подкрепление в отпор на украинската контраофанзива. В Харковското направление се прехвърлят и тежки огнехвъргачки "Солнцепек".

Според кореспонденция в "Известия" Купянск е подложен на обстрел от ВСУ.

"Не мислим за отстъпление. Имаме достатъчно сили. И хората са решителни. Никой не се готви да отстъпва", заяви помощникът на ръководителят на ВГА в Изюмския район Александър Тишниц. В града няма комуникации, възниква проблем и с оказването на медицинска помощ.

Интензивните боеве в района започнаха още на 7 септември, когато въоръженте сили на Украйна преминаха в контранастъпление.

Междувременно германската външна министърка Аналена Бербок е поредният чужд висш държавник, който идва на неогласена визита в Киев. Бербок пристигна днес на в украинската столица Киев, предаде ДПА. Това е втората визита на Бербок в Украйна от началото на руското нахлуване на 24 февруари. Външната министърка на Германия обеща помощта за Киев да продължи. "Ние продължаваме да подкрепяме Украйна, докато това е необходимо, в това число - с доставка на оръжие, хуманитиарна и финансова помощ", каза Бербок, цитирана от УНИАН. 

Преди нея в Киев на необявена предварително визита бяха американският държавен секретар Блинкън и полският премиер Моравецки. Посещенията се пазят в тайна до последния момент от съображения за сигурност.

Новините от днес и със задна дата